Albert Bichot Adélie Mercurey 'Les Champs-Michaux' Organic 2020

Albert Bichot

Frankrijk

De neus is elegant en ontwikkeld aroma's van vanille en fruit met subtiele, goed geïntegreerde houtaroma's. Mineralig met een mooie zuurgraad en een aangename afdronk.

Albert Bichot werd in 1831 opgericht door de familie Bichot en is gevestigd in Beaune. Het is eigenaar van 107 hectare verdeeld over 6 landgoederen, van Chablis Grand Cru en Premier Cru tot Côte de Beaune en Côtes de Nuits. Door wijnbouw in eigen beheer, vinificatie, eigen kelders en rijpingsmethoden kenmerkt Albert Bichot een eigen stijl. Verfijnd en verleidelijk en de ambitie om de beste wijnen ter wereld te produceren.

Mercurey is vernoemd naar de Romeinse tempel die hier is gebouwd ter ere van de god Mercurius. Met 1600 hectare, 85 percelen en 32 Premier Crus, is Mercurey de grootste appellation van de Côte Chalonnaise. Albert Bichot heeft zich in 2005 gevestigd in de Côte Chalonnaise met de oprichting van Domaine Adélie. Met meer dan 10 hectare in de Mercurey-appellatie, produceert Domaine Adélie Village- en Premier Cru-wijnen, rijke rode wijnen en subtiele, elegante witte wijnen. De hoogte van de wijngaarden is gemiddeld 345 meter en de ondergrond bestaat hier voornamelijk uit klei en kalksteen in de gebieden die dicht bij de oppervlakte komen.

Respect voor het terroir en voor de natuur is essentieel voor Albert Bichot. Ze beoefenen duurzame en biologische wijnbouw en sinds oogstjaar 2018 dragen de wijnen van Domaine Adélie het label "biologische wijn".

De druiven worden met de hand geoogst en de rijping vindt plaats in eikenhouten vaten (20% nieuw eiken) gedurende 1 tot 2 maanden. De wijn rijpt in eikenhouten vaten waarvan 20% nieuw eiken gedurende 14 tot 16 maanden.

De neus is elegant en ontwikkeld aroma's van vanille en fruit met subtiele, goed geïntegreerde houtaroma's. Mineralig met een mooie zuurgraad en een aangename afdronk.

Perfect bij fijne visgerechten, wit vlees, gevogelte met saus of smaakvolle kazen.

Op voorraad
SKU
8107940
Inhoud
75 CL

We will send this product in 2 days. Read more...

Call us now for more info about our products.

Return purchased items and get all your money back.

Buy this product and earn 10 special loyalty points!


Eigenschappen
SKU8107940
LandFrankrijk
WijnsoortWit
Oogstjaar2020
StreekBourgogne
ProducentAlbert Bichot
AppellatieMercurey
Inhoud75 CL
BiologischJa
Aantal per doos6
FlesafsluitingKurk

Albert Bichot werd in 1831 opgericht door de familie Bichot en is gevestigd in Beaune. Het is eigenaar van 107 hectare verdeeld over 6 landgoederen, van Chablis Grand Cru en Premier Cru tot Côte de Beaune en Côtes de Nuits. Door wijnbouw in eigen beheer, vinificatie, eigen kelders en rijpingsmethoden kenmerkt Albert Bichot een eigen stijl. Verfijnd en verleidelijk en de ambitie om de beste wijnen ter wereld te produceren.

Mercurey is vernoemd naar de Romeinse tempel die hier is gebouwd ter ere van de god Mercurius. Met 1600 hectare, 85 percelen en 32 Premier Crus, is Mercurey de grootste appellation van de Côte Chalonnaise. Albert Bichot heeft zich in 2005 gevestigd in de Côte Chalonnaise met de oprichting van Domaine Adélie. Met meer dan 10 hectare in de Mercurey-appellatie, produceert Domaine Adélie Village- en Premier Cru-wijnen, rijke rode wijnen en subtiele, elegante witte wijnen. De hoogte van de wijngaarden is gemiddeld 345 meter en de ondergrond bestaat hier voornamelijk uit klei en kalksteen in de gebieden die dicht bij de oppervlakte komen.

Respect voor het terroir en voor de natuur is essentieel voor Albert Bichot. Ze beoefenen duurzame en biologische wijnbouw en sinds oogstjaar 2018 dragen de wijnen van Domaine Adélie het label "biologische wijn".

De druiven worden met de hand geoogst en de rijping vindt plaats in eikenhouten vaten (20% nieuw eiken) gedurende 1 tot 2 maanden. De wijn rijpt in eikenhouten vaten waarvan 20% nieuw eiken gedurende 14 tot 16 maanden.

De neus is elegant en ontwikkeld aroma's van vanille en fruit met subtiele, goed geïntegreerde houtaroma's. Mineralig met een mooie zuurgraad en een aangename afdronk.

Perfect bij fijne visgerechten, wit vlees, gevogelte met saus of smaakvolle kazen.

Een familiebedrijf met een lange geschiedenis

De familie Bichot heeft een lange geschiedenis in de Bourgogne en vestigde zich daar in 1350. Bijna vijf eeuwen later, in 1831, richtte Bernard Bichot een wijnhandel op in Monthélie, aan de Côte de Beaune. Bernard’s zoon Hippolyte kocht de eerste wijnstokken van de familie in Volnay en het was met de volgende generatie dat het familiebedrijf zich vestigde in de stad Beaune, waar het vandaag de dag nog steeds gevestigd is.

 

Beeld
Beeld
Beeld
Beeld

Één van de meest invloedrijke producenten van Bourgogne

Onder leiding van de huidige eigenaar Albéric Bichot is de naam steeds sterker geworden en heeft het bedrijf langzaamaan land verworven. Ze bezitten momenteel 107 hectare verdeeld over 6 landgoederen: Domaine Long-Depaquit in Chablis, Domaine du Clos-Frantin en Château Gris in Nuits-st-Georges, Domaine du Pavillon in Pommard, Domaine Adélie in Mercurey en Domaine de Rochegrès in Moulin à Vent. Elk van deze domeinen is uitgerust met een eigen wijnkelder, waardoor de tijd tussen het plukken en persen minimaal is – een belangrijke factor in de kwaliteit van het eindproduct. De village-wijnen worden geproduceerd in het grote centrale vinificatiecentrum op het hoofdkantoor in Beaune. Naast de wijnen die Albert Bichot op hun eigen landgoederen produceert, blijven ze werken in de traditionele rol van een négociant – druiven kopen van lokale wijnboeren en daar hun eigen wijnen van maken. In totaal zijn er zeventig van deze lokale wijnboeren, met wie zij een langdurige relatie hebben, wat tevens cruciaal is voor het behoud van kwaliteit.

Duurzaamheid is fundamenteel in de filosofie van Albéric Bichot. Alle wijngaarden die zijn bezitten in Côte d’Or en de Côte Chalonnaise zijn biologisch gecertificeerd en ze zijn van plan dit uit te breiden naar andere landgoederen. “We mogen nooit vergeten dat wijn een luxeproduct is, geen noodzaak. We kunnen leven zonder luxe, vooral als het schadelijk is. Het is volkomen redelijk dat de samenleving verwacht dat wijnboeren verantwoordelijk zijn voor de pesticiden die ze gebruiken. In de wijngaard hebben we een mentaliteitsverandering nodig.”

Maison Albert Bichot, een familiebedrijf met een lange geschiedenis, maar met oog voor de toekomst, is en blijft één van de meest invloedrijke producenten van Bourgogne. Door wijnbouw in eigen beheer, eigen vinificatie, eigen kelders en eigen rijpingsmethoden kenmerkt Albert Bichot een eigen stijl. Verfijnd en verleidelijk met de ambitie om de beste wijnen ter wereld te produceren. 

Beeld
Beeld
Beeld

Frankrijk

Frankrijk is het beroemdste en meest toonaangevende wijnland ter wereld. Eeuwenlang wordt er al wijn gemaakt in grote hoeveelheden, hoge kwaliteit en unieke veelzijdigheid. In Frankrijk zijn drie kwaliteitsgroepen waar je wijn in kan delen. De eerste groep is ‘Vin de France’. Dit zijn eenvoudige wijnen, ook wel bekend als tafelwijn. De tweede groep is ‘Indication Géographique Protégée’. Dit betekent dat een wijn uit een bepaalde streek komt en hiermee wordt het beschermd tegen namaak. Ten derde heeft Frankrijk als eerste land een systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd en zo werd in 1935 de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC’s definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden. De wijnen in deze groep moeten voldoen aan strenge eisen zoals een bepaalde leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen, de opbrengst van druiven en het productiegebied.

Van het noorden tot het zuiden en het oosten tot het westen, er is geen gebied in Frankrijk waar geen druivenstokken staan aangeplant. Het heeft een diversiteit aan klimaten en bijzonder complexe bodems (terroirs). Hierdoor biedt het een grote variëteit aan kwaliteitswijnen, afkomstig uit een tal van streken, gemaakt van diverse druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. 

Bourgogne:

Wijnstreek Bourgogne kent een rijke geschiedenis. Sinds het begin van onze jaartelling worden hier al wijnen gemaakt die wereldberoemd zijn. De wijnstreek is naast de vele classificaties, regels en uitzonderingen enorm versnipperd. Het bestaat uit heel veel kleine stukjes wijngaard en dat is een overblijfsel van de Franse revolutie. Voor die tijd waren de meeste wijngaarden in handen van de kerk, maar Napoleon heeft de wijngaarden opgesplitst en geveild. Zo kan een wijngaard van 50 hectare maar liefst 80 eigenaren hebben. Elke vierkante meter kan anders zijn. Daarom is het samenspel van de bodem, het klimaat, de ligging van de wijngaard en de kunde van de wijnboer ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van de wijn.

De wijngaarden in Bourgogne bevinden zich op gunstig gelegen hellingen, waar de druiven optimaal profiteren van de zon. De regio staat bekend om de kwaliteitswijnen van twee druiven: Pinot Noir voor rode wijnen en Chardonnay voor witte wijnen. Bourgogne kent vijf wijnregio’s: het noordelijke Chablis, Côte d’Or in het hart van Bourgogne waar de mooiste wijnen worden gemaakt en dat is opgesplitst in Côte de Nuits en Côte de Beaune. Dan het heuvelachtige Côte Chalonnaise, het rustieke Mâconnais en Beaujolais, de grootste van de vijf wijndistricten. Van appellations zijn er maar liefst honderden. Dit kan zo breed zijn als de streek tot zo specifiek als de wijngaard.

Maak een block aan met identifier: "appelatie-7955"