Penfolds California Collection Bin 600 2020

Penfolds

VS

De wijn rijpt 16 maanden in Amerikaans eiken. Mooie glanzende karmozijnrode kleur met een donkere kern. In de neus kruidnagel, salie en kurkuma, platte peterselie, basilicum, ansjovis, bramen en kweepeer. Medium-bodied, met zoete drop, boordevol krachtige anijs. Prachtige body met hartige aroma’s, chocolade en dadels.

Penfolds California Collection is de eerste grote stap van de Australische Reus Penfolds uit het zuidelijk halfrond. Het bestaat uit vier overwegend Californische Cabernet Sauvignon-wijnen, waarvan er twee wijnen percentages Australische wijn bevatten: 'Wines of the World'. Een cross-country blend is hoogst ongebruikelijk, maar Penfolds heeft alles om dit tot een succes te maken en gebruikt de kwaliteiten van de regio's om elkaar aan te vullen.

Bin 600 vertegenwoordigt het oude van Australië en het nieuwe van Californië. Deze landschappen bieden vergelijkbare klimaten en vergelijkbare grond, maar tegengestelde groeiseizoenen. Bin 600 maakt deel uit van Penfolds nieuwste Extraordinary Risk. Het idee achter Bin 600 begon eind jaren negentig. Net zoals Mary en Christopher met wijnstokken naar nieuwe landen zeilden, kreeg Peter Gago - de huidige Chief Winemaker - het idee om opnieuw 'uit te zeilen' naar een nieuw continent.

In 1998 en 1999 werden stekken van de moederstokken van de Magill Estate en Kalimna Vineyard overgevlogen naar Paso Robles in het hart van Californië's eigen wijnland. Ze werden geplant, verzorgd, bewaakt en opgehoopt. Ze groeiden 20 jaar en toen het beste fruit eenmaal geoogst, geperst en gerijpt was, werd het uiteindelijk gebotteld. Al dat werk ging in Bin 600 - genoemd naar de Creston "600" Ranch in de Camatta Hills in Paso Robles.

"Ik denk dat het concept van het samenbrengen van deze twee hersenhelften veel wijnliefhebbers aanspreekt die een risico hebben genomen", zegt Penfolds Senior Red Winemaker, Steph Dutton. “Deze California Collection is bedoeld als iets nieuws en anders dat spreekt over de voortdurende bereidheid van het wijnhuis om risico's te nemen en te innoveren. We wilden zien wat we konden doen met de Penfolds-techniek om in Californië wijn te maken van deze beroemde variëteiten van Shiraz en Cabernet Sauvignon. We zeggen dat Bin 600 een spiegelbeeld is van Bin 389. Het zijn mooie tegenhangers van elkaar.”

De wijn rijpt 16 maanden in Amerikaans eiken. Mooie glanzende karmozijnrode kleur met een donkere kern. In de neus kruidnagel, salie en kurkuma, platte peterselie, basilicum, ansjovis, bramen en kweepeer. Medium-bodied, met zoete drop, boordevol krachtige anijs. Prachtige body met hartige aroma’s, chocolade en dadels.



Op voorraad
SKU
8531380
Inhoud
75 CL

We will send this product in 2 days. Read more...

Call us now for more info about our products.

Return purchased items and get all your money back.

Buy this product and earn 10 special loyalty points!


Eigenschappen
SKU8531380
LandVS
WijnsoortRood
Oogstjaar2020
StreekCalifornië
ProducentPenfolds
DruifCabernet Sauvignon, Shiraz
Inhoud75 CL
SmaakKrachtig, robuust en vol
Serveer Temperatuur16 - 18
Alcoholpercentage14.50
FlesafsluitingKurk

Penfolds California Collection is de eerste grote stap van de Australische Reus Penfolds uit het zuidelijk halfrond. Het bestaat uit vier overwegend Californische Cabernet Sauvignon-wijnen, waarvan er twee wijnen percentages Australische wijn bevatten: 'Wines of the World'. Een cross-country blend is hoogst ongebruikelijk, maar Penfolds heeft alles om dit tot een succes te maken en gebruikt de kwaliteiten van de regio's om elkaar aan te vullen.

Bin 600 vertegenwoordigt het oude van Australië en het nieuwe van Californië. Deze landschappen bieden vergelijkbare klimaten en vergelijkbare grond, maar tegengestelde groeiseizoenen. Bin 600 maakt deel uit van Penfolds nieuwste Extraordinary Risk. Het idee achter Bin 600 begon eind jaren negentig. Net zoals Mary en Christopher met wijnstokken naar nieuwe landen zeilden, kreeg Peter Gago - de huidige Chief Winemaker - het idee om opnieuw 'uit te zeilen' naar een nieuw continent.

In 1998 en 1999 werden stekken van de moederstokken van de Magill Estate en Kalimna Vineyard overgevlogen naar Paso Robles in het hart van Californië's eigen wijnland. Ze werden geplant, verzorgd, bewaakt en opgehoopt. Ze groeiden 20 jaar en toen het beste fruit eenmaal geoogst, geperst en gerijpt was, werd het uiteindelijk gebotteld. Al dat werk ging in Bin 600 - genoemd naar de Creston "600" Ranch in de Camatta Hills in Paso Robles.

"Ik denk dat het concept van het samenbrengen van deze twee hersenhelften veel wijnliefhebbers aanspreekt die een risico hebben genomen", zegt Penfolds Senior Red Winemaker, Steph Dutton. “Deze California Collection is bedoeld als iets nieuws en anders dat spreekt over de voortdurende bereidheid van het wijnhuis om risico's te nemen en te innoveren. We wilden zien wat we konden doen met de Penfolds-techniek om in Californië wijn te maken van deze beroemde variëteiten van Shiraz en Cabernet Sauvignon. We zeggen dat Bin 600 een spiegelbeeld is van Bin 389. Het zijn mooie tegenhangers van elkaar.”

De wijn rijpt 16 maanden in Amerikaans eiken. Mooie glanzende karmozijnrode kleur met een donkere kern. In de neus kruidnagel, salie en kurkuma, platte peterselie, basilicum, ansjovis, bramen en kweepeer. Medium-bodied, met zoete drop, boordevol krachtige anijs. Prachtige body met hartige aroma’s, chocolade en dadels.



Het oudste en iconische Australische wijnhuis

In 1844 emigreerde een Engelse dokter genaamd Christopher Rawson Penfold samen met zijn vrouw Mary naar Australië om daar zijn uit Frankrijk verkregen wijnstoken te planten op Magill Estate. De reden hiervoor was niet om de beste wijn van Australië te maken, maar om een middel te vinden tegen bloedarmoede. Christopher geloofde in de medicinale werking van wijn en gebruikte dit in zijn huisartsenpraktijk die in reputatie toe nam. De vraag naar wijn nam tevens toe en Mary (die verantwoordelijk was voor de winery) focuste zich op de productie van versterkte wijnen. In 1884 produceerde het bedrijf een derde van de Zuid-Australische wijn en twintig jaar later was Penfolds het grootste wijnhuis van Australië.

Beeld
Beeld

De wijnmakers

In 1948 werd Max Schubert aangesteld tot hoofdwijnmaker van Penfolds en hij werd in 1950 naar Europa gestuurd om de productieprocessen van port en sherry van dichtbij te bekijken. Tijdens een uitstapje naar Bordeaux werd hij geïnspireerd door de krachtige houtgelagerde wijnen waar ze vandaag de dag bekend om staan. Schubert wilde deze technieken van wijnmaken ook toepassen in Adelaide en in 1951 maakte hij op basis van de beste Shiraz-druiven eenzelfde soort wijn als in Bordeaux genaamd Grange Hermitage. Schubert presenteerde de eerste vintage in 1957 aan het bestuur waarna hem onmiddelijk werd opgedragen te stoppen met de productie. In het geheim ging hij toch verder met de productie van deze droge rode wijn. Hij perfectioneerde zijn Grange experiment in het geheim en in 1960 werd hij eindelijk geïnstrueerd om de productie van Grange te herstarten. Zijn vastberadenheid en de kwaliteit van de ouderende wijnen haalde het bestuur over. Al snel begonnen de prijzen en medailles binnen te stromen en Grange werd één van de meest gerespecteerde wijnen ter wereld.

In 1988 werd Max Schubert uitgeroepen tot ‘Man of the year’ door Decanter Magazine en Penfolds Grange 1955 staat inmiddels vermeld als nationaal erfgoed. In 1995 werd Penfolds Grange vintage 1990 uitgeroepen tot ‘Wine of the year’ en Grange 2008 werd bekroond met een perfecte score van 100 punten door Robert Parker én Wine Spectator. Penfolds heeft een buitengewone collectie aan prijzen en met iedere generatie wijnmakers wordt Max Schubert’s opmerkelijke visie gevoed en versterkt.

 

Grange is inmiddels Penfolds icoon-wijn en dat geldt ook voor de witte Yattarna die is gemaakt van Chardonnay-druiven die voor 90% uit Tasmanië komen. Uiteraard omvat het portfolio meer dan alleen Grange en Yattarna. Penfolds produceert jaarlijks 3,5 miljoen flessen wijn verdeeld onder verschillende labels of ranges. ‘Het is ingericht als een pyramide. Aan de top staan Grange en Yattarna, daaronder Luxury Wines - klassiekers in verschillende tradities-, weer daaronder de Bin wijnen - kwaliteitswijnen waarbij het nummer verwijst naar de run - gevolgd door Thomas Hyland en Koonunga Hill.’

Beeld
Beeld
Beeld

Verenigde Staten

In 1952 werden de eerste Amerikaanse wijnen geproduceerd en deze wijnen zijn waarschijnlijk door immigranten geproduceerd. De vele Europeanen die zich in de 16e en 17e eeuw overal vestigden, plantten in vrijwel alle staten wijnstokken aan. Hier werden zij in de 19e eeuw geconfronteerd met de grootste vijand van de Europese wijnstokken: Phylloxera. Geen wijnstok bleef onberoerd en ruim twintig jaar later werd pas een oplossing gevonden. Amerikaanse wijnstokken bleken resistent tegen de druifluis en overal begonnen wijnboeren met het enten van hun Europese druivenrassen op Amerikaanse wortelstokken.

De drooglegging, de crisis van de jaren ’30 en de Wereldoorlogen zorgden er uiteindelijk voor dat er maar een handjevol wijnboeren overbleef in Amerika. Vandaag de dag komt ruim 90% van de totale wijnproductie uit Californië. Dit gebied heeft een ideaal klimaat aan de kust en geniet van veel zon. Het groeiseizoen is lang, waardoor de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. Zo’n 60% is beplant met blauwe druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah en Zinfandel. 40% met witte druiven als Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Chardonnay is het meest aangeplant en veel Californische Chardonnay’s zijn houtgerijpt. Ze hebben kenmerkende rijke fruitaroma’s van peer, meloen en perzik met boterige, eikenhouten tonen.

Maak een block aan met identifier: "streek-6633"
Maak een block aan met identifier: "appelatie-"