Bernardus Chardonnay 2019

Bernardus

VS

De kleur is licht goudgeel. In de neus aroma’s van perzik en lychee, geaccentueerd door karamel en geroosterde eikenhouten tonen. De smaak is zeer rijk en geconcentreerd met levendige tropische fruit- en citrussmaken met een aangename zuurgraad. Een weelderige en robuuste wijn met een prachtig lange afdronk.

Bernardus makes dreams come true.

Bijna bij toeval verwierf de voormalig Nederlandse autocoureur Ben Pon (1936-2019) in 1989 een stuk land op de Californische hellingen achter Carmel Valley Village. Hier startte hij zijn Bernardus Winery met als doel rode wijnen te produceren die de grootste Bordeaux en Grand Cru’s evenaren. 

De wijngaarden in Carmel Valley zijn zorgvuldig beplant met diverse druivensoorten,waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Sauvignon Blanc. Terwijl de Bordeaux stijlvariëteiten in de wijngaarden in Carmel Valley groeien, wordt de Chardonnay gecultiveerd in koele zeeklimaten, namelijk in de Monterey Bay. Druiven van andere appellaties in Californië worden gebruikt om nuances in de Bernardus blends aan te brengen.

De Chardonnay-druiven voor deze wijn zijn afkomstig van speciaal geselecteerde wijngaarden in de appellaties Arroyo Seco, Santa Lucia Highlands en Sonoma County. De wijngaarden dragen unieke aroma’s bij en presenteren een Chardonnay met een buitengewoon karakter en finesse, typerend voor een Chardonnay uit Monterey County.

Bij Bernardus volgen ze traditionele Bourgondische methoden om een Chardonnay van de hoogste kwaliteit te creëren. De druiven worden met de hand geoogst en geselecteerd, waarna de druiven voorzichtig geperst worden om het sap van de hoogste kwaliteit te verkrijgen. Vervolgens wordt (75%) van het sap overgebracht naar kleine eikenhouten vaten (waarvan 33% nieuw eiken) voor de alcoholische gisting, malolactische vergisting en 8 maanden rijping. De overige 25% van het sap vergist en rijpt in roestvrijstalen tanks om de frisse aroma’s te behouden.

De kleur is licht goudgeel. In de neus aroma’s van perzik en lychee, geaccentueerd door karamel en geroosterde eikenhouten tonen. De smaak is zeer rijk en geconcentreerd met levendige tropische fruit- en citrussmaken met een aangename zuurgraad. Een weelderige en robuuste wijn met een prachtig lange afdronk.

Een goede combinatie bij gevogelte, witvlees, pasta, gegrilde vis en visgerechten.

Op voorraad
SKU
8532570
Inhoud
75 CL
Actie

We will send this product in 2 days. Read more...

Call us now for more info about our products.

Return purchased items and get all your money back.

Buy this product and earn 10 special loyalty points!


Eigenschappen
SKU 8532570
Land VS
Wijnsoort Wit
Oogstjaar 2019
Streek Californië
Producent Bernardus
Appellatie Monterey County
Druif Chardonnay
Inhoud 75 CL
Smaak Vol, rond, romig en fruitig
Serveer Temperatuur 10 - 12
Vegan Ja
Alcoholpercentage 14.1%
Omschrijving 2 Monterey County
Flesafsluiting Schroefdop

Bernardus makes dreams come true.

Bijna bij toeval verwierf de voormalig Nederlandse autocoureur Ben Pon (1936-2019) in 1989 een stuk land op de Californische hellingen achter Carmel Valley Village. Hier startte hij zijn Bernardus Winery met als doel rode wijnen te produceren die de grootste Bordeaux en Grand Cru’s evenaren. 

De wijngaarden in Carmel Valley zijn zorgvuldig beplant met diverse druivensoorten,waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Sauvignon Blanc. Terwijl de Bordeaux stijlvariëteiten in de wijngaarden in Carmel Valley groeien, wordt de Chardonnay gecultiveerd in koele zeeklimaten, namelijk in de Monterey Bay. Druiven van andere appellaties in Californië worden gebruikt om nuances in de Bernardus blends aan te brengen.

De Chardonnay-druiven voor deze wijn zijn afkomstig van speciaal geselecteerde wijngaarden in de appellaties Arroyo Seco, Santa Lucia Highlands en Sonoma County. De wijngaarden dragen unieke aroma’s bij en presenteren een Chardonnay met een buitengewoon karakter en finesse, typerend voor een Chardonnay uit Monterey County.

Bij Bernardus volgen ze traditionele Bourgondische methoden om een Chardonnay van de hoogste kwaliteit te creëren. De druiven worden met de hand geoogst en geselecteerd, waarna de druiven voorzichtig geperst worden om het sap van de hoogste kwaliteit te verkrijgen. Vervolgens wordt (75%) van het sap overgebracht naar kleine eikenhouten vaten (waarvan 33% nieuw eiken) voor de alcoholische gisting, malolactische vergisting en 8 maanden rijping. De overige 25% van het sap vergist en rijpt in roestvrijstalen tanks om de frisse aroma’s te behouden.

De kleur is licht goudgeel. In de neus aroma’s van perzik en lychee, geaccentueerd door karamel en geroosterde eikenhouten tonen. De smaak is zeer rijk en geconcentreerd met levendige tropische fruit- en citrussmaken met een aangename zuurgraad. Een weelderige en robuuste wijn met een prachtig lange afdronk.

Een goede combinatie bij gevogelte, witvlees, pasta, gegrilde vis en visgerechten.

Beeld

Over Bernardus

Oprichter Ben Pon (1936-2019) beschouwde wijn als kunst – een kunstvorm die het gewone overstijgt. Het was zijn droom om met Bernardus een rode wijn te maken die de beste wijnen uit de Franse Bordeaux evenaart. Uit alle plaatsen over de hele wereld waar Ben Pon zijn wijngaard en wijnmakerij had kunnen beginnen, koos de Nederlander voor Carmel Valley in Californië. Al sinds het begin van de jaren ‘70 van de vorige eeuw ontdekken steeds meer wijnbouwers hoe geschikt deze relatief nieuwe wijnstreek is voor het verbouwen van Bordeaux druivenrassen. De Marinus en Featherbow-wijngaarden van Bernardus liggen in de Cachagua-regio van Carmel Valley. ‘Cachagua’ is het Spaanse woord voor diep of verborgen water.

Historie

De Amerikaanse Indianen geloven dat alles in de natuur heilig en met elkaar verbonden is. Dit respect voor evenwicht in de natuur zien we terug in de wijngaarden van Bernardus. Meer dan 300 eikenbomen zijn behouden gebleven in de zorgvuldig aangelegde wijngaarden. Van de 220 hectare zijn zo’n 50 hectare beplant met Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec.

“Bernardus is de vijfde wijnmakerij die wijngaarden heeft aangelegd in deze heilige vallei. Behalve Bordeaux druivenrassen in de wijngaarden bij ons landgoed, verbouwen we Chardonnay in het meer gematigde kustklimaat van Monterey County. Druiven uit andere superieure wijnregio’s aan de Californische kust worden toegevoegd om de Bernardus-blend te nuanceren. De wijnen ontwikkelen vervolgens door uiteenlopende gisten en rijping op vaten van Frans eiken hun karakteristieke smaak.”

Beeld
Beeld
Beeld

Het wijnmaken

Wijnmaker Dean DeKorth vult de traditionele methoden om wijn te maken van Bernardus aan met zijn eigen intuïtie en technische kennis. Dean DeKorth is een Amerikaan en een Franse wijnmaker. De basis voor zijn wijnkennis legde hij tijdens zijn opleiding en stage in Frankrijk. Een belangrijk onderdeel van Dean’s opleiding in Bourgogne was gericht op het onderscheiden van verschillende aroma- en smaakkwaliteiten, en de structuur van de wijn. Bij Bernardus is het belangrijkste de structuur en het ‘mondgevoel’.

In een tijd waarin steeds meer gevestigde Franse wijnhuizen overstappen van traditionele houten vaten naar rijen roestvrijstalen vaten, kiest Bernardus Winery er bewust voor op traditionele wijze wijn te maken. Wijnen worden gerijpt op eikenhouten vaten die speciaal voor Bernardus worden gemaakt in de Franse regio’s Bordeaux en Bourgogne. Het eikenhout komt van verschillende vatenmakers in Frankrijk, waardoor verschillende aroma’s samenkomen (zogenaamde ‘spice rack approach’).

Beeld

Het doel van Bernardus is om in Carmel Valley wijnen te produceren die zich qua smaak en kwaliteit kunnen meten met de beste traditionele wijnen, aangevuld met een Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon Blanc. Met een enorme toewijding en de middelen en het talent om dit te ondersteunen, wil Bernardus de Amerikaanse wijnmakerij naar het volgende niveau tillen.

Verenigde Staten

In 1952 werden de eerste Amerikaanse wijnen geproduceerd en deze wijnen zijn waarschijnlijk door immigranten geproduceerd. De vele Europeanen die zich in de 16e en 17e eeuw overal vestigden, plantten in vrijwel alle staten wijnstokken aan. Hier werden zij in de 19e eeuw geconfronteerd met de grootste vijand van de Europese wijnstokken: Phylloxera. Geen wijnstok bleef onberoerd en ruim twintig jaar later werd pas een oplossing gevonden. Amerikaanse wijnstokken bleken resistent tegen de druifluis en overal begonnen wijnboeren met het enten van hun Europese druivenrassen op Amerikaanse wortelstokken.

De drooglegging, de crisis van de jaren ’30 en de Wereldoorlogen zorgden er uiteindelijk voor dat er maar een handjevol wijnboeren overbleef in Amerika. Vandaag de dag komt ruim 90% van de totale wijnproductie uit Californië. Dit gebied heeft een ideaal klimaat aan de kust en geniet van veel zon. Het groeiseizoen is lang, waardoor de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. Zo’n 60% is beplant met blauwe druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah en Zinfandel. 40% met witte druiven als Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Chardonnay is het meest aangeplant en veel Californische Chardonnay’s zijn houtgerijpt. Ze hebben kenmerkende rijke fruitaroma’s van peer, meloen en perzik met boterige, eikenhouten tonen.

Maak een block aan met identifier: "streek-6633"
Maak een block aan met identifier: "appelatie-7056"