Penfolds FWT 585 2019

Penfolds

Frankrijk
Zeer krachtige en aromatische wijn met kruidige tonen van moerbei, donkere bosvruchten, salie en tijm. De initiële aroma's worden opgevolgd door rode en zwarte kersen, hints van vanille, leer en walnoten. De smaak is sterk en compact, met ronde minerale tannines.

Een rijke traditie van experimenteren en een zoektocht naar kwaliteitsdruiven van ver blijft de nieuwsgierigheid van Penfolds naar wijnmaken inspireren. Penfolds FWT (French Winemaking Trial) 585 is afkomstig van uitzonderlijke wijngaarden in de Médoc-regio waar de druiven worden geteeld met behulp van aloude Penfolds-technieken. Verankerd in een filosofie van het selecteren van druiven en het mengen van kwaliteitswijnen tot een huisstijl, markeert dit het begin van een nieuw hoofdstuk voor Penfolds in Frankrijk.

 

Op voorraad
SKU
8548450
Inhoud
75 CL

We will send this product in 2 days. Read more...

Call us now for more info about our products.

Return purchased items and get all your money back.

Buy this product and earn 10 special loyalty points!


Eigenschappen
SKU8548450
LandFrankrijk
WijnsoortRood
Oogstjaar2019
ProducentPenfolds
DruifCabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Inhoud75 CL
Smaakcomplex, fruitig, elegant en intens
Serveer Temperatuur16 - 18
Aantal per doos6
Alcoholpercentage14
FlesafsluitingKurk

Een rijke traditie van experimenteren en een zoektocht naar kwaliteitsdruiven van ver blijft de nieuwsgierigheid van Penfolds naar wijnmaken inspireren. Penfolds FWT (French Winemaking Trial) 585 is afkomstig van uitzonderlijke wijngaarden in de Médoc-regio waar de druiven worden geteeld met behulp van aloude Penfolds-technieken. Verankerd in een filosofie van het selecteren van druiven en het mengen van kwaliteitswijnen tot een huisstijl, markeert dit het begin van een nieuw hoofdstuk voor Penfolds in Frankrijk.

 

Het oudste en iconische Australische wijnhuis

In 1844 emigreerde een Engelse dokter genaamd Christopher Rawson Penfold samen met zijn vrouw Mary naar Australië om daar zijn uit Frankrijk verkregen wijnstoken te planten op Magill Estate. De reden hiervoor was niet om de beste wijn van Australië te maken, maar om een middel te vinden tegen bloedarmoede. Christopher geloofde in de medicinale werking van wijn en gebruikte dit in zijn huisartsenpraktijk die in reputatie toe nam. De vraag naar wijn nam tevens toe en Mary (die verantwoordelijk was voor de winery) focuste zich op de productie van versterkte wijnen. In 1884 produceerde het bedrijf een derde van de Zuid-Australische wijn en twintig jaar later was Penfolds het grootste wijnhuis van Australië.

Beeld
Beeld

De wijnmakers

In 1948 werd Max Schubert aangesteld tot hoofdwijnmaker van Penfolds en hij werd in 1950 naar Europa gestuurd om de productieprocessen van port en sherry van dichtbij te bekijken. Tijdens een uitstapje naar Bordeaux werd hij geïnspireerd door de krachtige houtgelagerde wijnen waar ze vandaag de dag bekend om staan. Schubert wilde deze technieken van wijnmaken ook toepassen in Adelaide en in 1951 maakte hij op basis van de beste Shiraz-druiven eenzelfde soort wijn als in Bordeaux genaamd Grange Hermitage. Schubert presenteerde de eerste vintage in 1957 aan het bestuur waarna hem onmiddelijk werd opgedragen te stoppen met de productie. In het geheim ging hij toch verder met de productie van deze droge rode wijn. Hij perfectioneerde zijn Grange experiment in het geheim en in 1960 werd hij eindelijk geïnstrueerd om de productie van Grange te herstarten. Zijn vastberadenheid en de kwaliteit van de ouderende wijnen haalde het bestuur over. Al snel begonnen de prijzen en medailles binnen te stromen en Grange werd één van de meest gerespecteerde wijnen ter wereld.

In 1988 werd Max Schubert uitgeroepen tot ‘Man of the year’ door Decanter Magazine en Penfolds Grange 1955 staat inmiddels vermeld als nationaal erfgoed. In 1995 werd Penfolds Grange vintage 1990 uitgeroepen tot ‘Wine of the year’ en Grange 2008 werd bekroond met een perfecte score van 100 punten door Robert Parker én Wine Spectator. Penfolds heeft een buitengewone collectie aan prijzen en met iedere generatie wijnmakers wordt Max Schubert’s opmerkelijke visie gevoed en versterkt.

 

Grange is inmiddels Penfolds icoon-wijn en dat geldt ook voor de witte Yattarna die is gemaakt van Chardonnay-druiven die voor 90% uit Tasmanië komen. Uiteraard omvat het portfolio meer dan alleen Grange en Yattarna. Penfolds produceert jaarlijks 3,5 miljoen flessen wijn verdeeld onder verschillende labels of ranges. ‘Het is ingericht als een pyramide. Aan de top staan Grange en Yattarna, daaronder Luxury Wines - klassiekers in verschillende tradities-, weer daaronder de Bin wijnen - kwaliteitswijnen waarbij het nummer verwijst naar de run - gevolgd door Thomas Hyland en Koonunga Hill.’

Beeld
Beeld
Beeld

Frankrijk

Frankrijk is het beroemdste en meest toonaangevende wijnland ter wereld. Eeuwenlang wordt er al wijn gemaakt in grote hoeveelheden, hoge kwaliteit en unieke veelzijdigheid. In Frankrijk zijn drie kwaliteitsgroepen waar je wijn in kan delen. De eerste groep is ‘Vin de France’. Dit zijn eenvoudige wijnen, ook wel bekend als tafelwijn. De tweede groep is ‘Indication Géographique Protégée’. Dit betekent dat een wijn uit een bepaalde streek komt en hiermee wordt het beschermd tegen namaak. Ten derde heeft Frankrijk als eerste land een systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd en zo werd in 1935 de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC’s definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden. De wijnen in deze groep moeten voldoen aan strenge eisen zoals een bepaalde leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen, de opbrengst van druiven en het productiegebied.

Van het noorden tot het zuiden en het oosten tot het westen, er is geen gebied in Frankrijk waar geen druivenstokken staan aangeplant. Het heeft een diversiteit aan klimaten en bijzonder complexe bodems (terroirs). Hierdoor biedt het een grote variëteit aan kwaliteitswijnen, afkomstig uit een tal van streken, gemaakt van diverse druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. 

Maak een block aan met identifier: "streek-"
Maak een block aan met identifier: "appelatie-"