Penfolds 50 Year Old Rare Tawny

Penfolds

Australie

De neus is levendig en fris, intens complex, aroma’s van kersenpudding naadloos geïntegreerd met vanille, gebrande toffee en pure chocolade. De smaak is zijdezacht en weelderig met geconcentreerde smaken van mokka, walnoten, leer, chocolade en fruittaart. Deze smaken evolueren en complexeren tot gezouten pruimen en hartige kruiden, die steeds blijven hangen in een perfect uitgebalanceerde afdronk. Verbazingwekkende kracht en rijkdom en een geweldige balans maken dit een prachtige versterkte wijn.

Deze 50 jaar oude Tawny is een symbool van het erfgoed van Penfolds en typeert samenwerking en gedeelde creatieve expressie. Ieder jaar worden er 330 flessen vrijgegeven.

Een van de vele componenten die deze wijn speciaal maken is dat de 1915 vintage, de basis is van het eerste Grandfather-vat. Het heeft een generieke connectie met deze vroegst geregistreerde vintage van Penfolds Grandfather Tawny. Deze wijn heeft gemiddeld vijftig jaar gerijpt in kleine houten vaten en is direct bij release optimaal om te drinken. Ieder

De wijn is een blend van Shiraz, Grenache, Mataro en Cabernet Sauvignon. Een multi-regionale blend uit Zuid-Australië, afkomstig van geselecteerde wijngaarden die fruit produceren met de karakteristieken om vijftig+ jaar te rijpen in oud eiken. De rijping vindt plaats in gekruide eiken okshoofden. Sommige componenten worden verder gerijpt in het originele Grandfather Solera systeem. Het component uit 1915, na rijping op het vat, werd op glas gerijpt in flessen van een halve 'gallon'. Tot de vintage componenten behoren ook 1940, 1945 en verschillende jaargangen en blends uit de jaren 50, 60, 70 en 80, waaronder 1959 tot 1962, 1971, 1974 en 1987.

De neus is levendig en fris, intens complex, aroma’s van kersenpudding naadloos geïntegreerd met vanille, gebrande toffee en pure chocolade. De smaak is zijdezacht en weelderig met geconcentreerde smaken van mokka, walnoten, leer, chocolade en fruittaart. Deze smaken evolueren en complexeren tot gezouten pruimen en hartige kruiden, die steeds blijven hangen in een perfect uitgebalanceerde afdronk. Verbazingwekkende kracht en rijkdom en een geweldige balans maken dit een prachtige versterkte wijn.

Op voorraad
SKU
9001280
Inhoud
75 CL

We will send this product in 2 days. Read more...

Call us now for more info about our products.

Return purchased items and get all your money back.

Buy this product and earn 10 special loyalty points!


Eigenschappen
SKU9001280
LandAustralie
ProducentPenfolds
DruifCabernet Sauvignon, Grenache, Mataro, Shiraz
VintageNV
TypeTawny
Inhoud75 CL
SmaakElegant, rijp en rond
Serveer Temperatuur14 - 16
WineSpectator97
FlesafsluitingKurk

Deze 50 jaar oude Tawny is een symbool van het erfgoed van Penfolds en typeert samenwerking en gedeelde creatieve expressie. Ieder jaar worden er 330 flessen vrijgegeven.

Een van de vele componenten die deze wijn speciaal maken is dat de 1915 vintage, de basis is van het eerste Grandfather-vat. Het heeft een generieke connectie met deze vroegst geregistreerde vintage van Penfolds Grandfather Tawny. Deze wijn heeft gemiddeld vijftig jaar gerijpt in kleine houten vaten en is direct bij release optimaal om te drinken. Ieder

De wijn is een blend van Shiraz, Grenache, Mataro en Cabernet Sauvignon. Een multi-regionale blend uit Zuid-Australië, afkomstig van geselecteerde wijngaarden die fruit produceren met de karakteristieken om vijftig+ jaar te rijpen in oud eiken. De rijping vindt plaats in gekruide eiken okshoofden. Sommige componenten worden verder gerijpt in het originele Grandfather Solera systeem. Het component uit 1915, na rijping op het vat, werd op glas gerijpt in flessen van een halve 'gallon'. Tot de vintage componenten behoren ook 1940, 1945 en verschillende jaargangen en blends uit de jaren 50, 60, 70 en 80, waaronder 1959 tot 1962, 1971, 1974 en 1987.

De neus is levendig en fris, intens complex, aroma’s van kersenpudding naadloos geïntegreerd met vanille, gebrande toffee en pure chocolade. De smaak is zijdezacht en weelderig met geconcentreerde smaken van mokka, walnoten, leer, chocolade en fruittaart. Deze smaken evolueren en complexeren tot gezouten pruimen en hartige kruiden, die steeds blijven hangen in een perfect uitgebalanceerde afdronk. Verbazingwekkende kracht en rijkdom en een geweldige balans maken dit een prachtige versterkte wijn.

Het oudste en iconische Australische wijnhuis

In 1844 emigreerde een Engelse dokter genaamd Christopher Rawson Penfold samen met zijn vrouw Mary naar Australië om daar zijn uit Frankrijk verkregen wijnstoken te planten op Magill Estate. De reden hiervoor was niet om de beste wijn van Australië te maken, maar om een middel te vinden tegen bloedarmoede. Christopher geloofde in de medicinale werking van wijn en gebruikte dit in zijn huisartsenpraktijk die in reputatie toe nam. De vraag naar wijn nam tevens toe en Mary (die verantwoordelijk was voor de winery) focuste zich op de productie van versterkte wijnen. In 1884 produceerde het bedrijf een derde van de Zuid-Australische wijn en twintig jaar later was Penfolds het grootste wijnhuis van Australië.

Beeld
Beeld

De wijnmakers

In 1948 werd Max Schubert aangesteld tot hoofdwijnmaker van Penfolds en hij werd in 1950 naar Europa gestuurd om de productieprocessen van port en sherry van dichtbij te bekijken. Tijdens een uitstapje naar Bordeaux werd hij geïnspireerd door de krachtige houtgelagerde wijnen waar ze vandaag de dag bekend om staan. Schubert wilde deze technieken van wijnmaken ook toepassen in Adelaide en in 1951 maakte hij op basis van de beste Shiraz-druiven eenzelfde soort wijn als in Bordeaux genaamd Grange Hermitage. Schubert presenteerde de eerste vintage in 1957 aan het bestuur waarna hem onmiddelijk werd opgedragen te stoppen met de productie. In het geheim ging hij toch verder met de productie van deze droge rode wijn. Hij perfectioneerde zijn Grange experiment in het geheim en in 1960 werd hij eindelijk geïnstrueerd om de productie van Grange te herstarten. Zijn vastberadenheid en de kwaliteit van de ouderende wijnen haalde het bestuur over. Al snel begonnen de prijzen en medailles binnen te stromen en Grange werd één van de meest gerespecteerde wijnen ter wereld.

In 1988 werd Max Schubert uitgeroepen tot ‘Man of the year’ door Decanter Magazine en Penfolds Grange 1955 staat inmiddels vermeld als nationaal erfgoed. In 1995 werd Penfolds Grange vintage 1990 uitgeroepen tot ‘Wine of the year’ en Grange 2008 werd bekroond met een perfecte score van 100 punten door Robert Parker én Wine Spectator. Penfolds heeft een buitengewone collectie aan prijzen en met iedere generatie wijnmakers wordt Max Schubert’s opmerkelijke visie gevoed en versterkt.

 

Grange is inmiddels Penfolds icoon-wijn en dat geldt ook voor de witte Yattarna die is gemaakt van Chardonnay-druiven die voor 90% uit Tasmanië komen. Uiteraard omvat het portfolio meer dan alleen Grange en Yattarna. Penfolds produceert jaarlijks 3,5 miljoen flessen wijn verdeeld onder verschillende labels of ranges. ‘Het is ingericht als een pyramide. Aan de top staan Grange en Yattarna, daaronder Luxury Wines - klassiekers in verschillende tradities-, weer daaronder de Bin wijnen - kwaliteitswijnen waarbij het nummer verwijst naar de run - gevolgd door Thomas Hyland en Koonunga Hill.’

Beeld
Beeld
Beeld

Australië

Australië staat bekend als toonaangevend wijnland. Weinig landen hebben hun export de laatste jaren zo explosief zien groeien als Australië. De wijnen staan bekend als gul, mondvullend, zacht en uitgesproken fruitig. De eerste druivenstokken werden in 1788 meegenomen uit Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika, maar de productie van wijn was niet meteen een succes doordat het klimaat te vochtig was en de grond te rijk. Later toen de druivenstokken in andere regio’s werden aangeplant werd het beter.

Het klimaat in het midden van het land bestaan uit woestijn en in het noorden en oosten vind je tropische stranden. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in het warme en meer geschikte zuiden van Australië, waar het klimaat het meest gematigd is. Irrigatie is hier meestal wel nodig. In New South Wales, Victoria en South Australia wordt de meeste wijn verbouwd en de meest voorkomende druivenrassen zijn Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling en Sémillon. 

Maak een block aan met identifier: "streek-"
Maak een block aan met identifier: "appelatie-"