Duca Di Salaparuta Enrico
Rode wijn
ItalieDe kleur is robijnrood met granaatrode tinten. De neus is een blend van rijp fruit met Irissen en kruiden. De smaak is vol, rond, mooi gebalanceerd met karakter en perfect geïntegreerde houttonen en een prachtige aanhoudende afdronk.
[VOORRAADNIETBESCHIKBAAR]
[VOORRAADNIETBESCHIKBAAR]
Artikelnummer
08532200
Land
Italie
Oogstjaar
2018
Streek
Sicilië
Producent
Duca Di Salaparuta
Appellatie
IGT Terre Siciliane
Druif
Nero D'Avola
Inhoud
75 CL
Smaak
volle body
Serveer Temperatuur
16 - 18
Aantal per doos
1
Kleur
Rood
Kelderrestant
Ja
In kist
Ja, 6 flessen per kist
Duca di Salaparuta werd in 1824 opgericht en is één van de oudste wijnbedrijven op Sicilië, en is momenteel de grootste, private wijngroep van Sicilië. In hun wijnen gebruiken ze vooral typische Siciliaanse druiven, maar ze maken ook blends van Siciliaanse druiven en werelddruiven. Dat leidt tot leuke combinaties zoals een blend van Grillo en Viognier of Nero d’Avola en Merlot. Door hun lange traditie als wijnproducent hebben ze ook unieke wijngaarden in bezit, iets dat heel belangrijk is in het hete klimaat van Sicilië. Daarnaast beschikken ze ook over de modernste technieken zoals bijvoorbeeld grote koelwagens waarmee ze de vers geoogde druiven koud naar de wijnmakerij kunnen vervoeren. Hierdoor is frisheid een kenmerk voor Duca di Salaparuta, wat vaak niet zo is in Siciliaanse wijnen.
Duca Enrico is de icoonwijn van Duca di Salaparuta en wordt gemaakt van 100% Nero d’Avola druiven afkomstig uit het centraal-zuiden van Sicilië in de regio van Butera en Riesi, die het meest geschikt zijn voor de ‘prins van de Siciliaanse druivenrassen’. De wijnstokken staan aangeplant op een ondergrond van gemengde kalkhoudende- en kiezelhoudende compositie op een hoogte van 200 tot 300 meter boven zeeniveau.
De druiven worden met de hand geoogst bij volle rijpheid, vervolgens ontsteeld en een maceratie gedurende 8-10 dagen gevolgd door de malolactische fermentatie. De wijn rijpt 18 maanden in eiken vaten waar het zijn complexiteit, stijle en rijpingspotentie ontwikkeld. Vervolgens rijpt de wijn nog 18 maanden op fles voordat het op de markt wordt gebracht.
De kleur is robijnrood met granaatrode tinten. De neus is een blend van rijp fruit met Irissen en kruiden. De smaak is vol, rond, mooi gebalanceerd met karakter en perfect geïntegreerde houttonen en een prachtige aanhoudende afdronk.
Perfect in combinatie met rood vlees, middeloude kazen en smaakvolle gerechten. Zeer geschikt om nog 10 jaar te laten rijpen in de kelder.Italië
Italië werd door de Grieken van het oudsher het land van de wijn genoemd. In het gehele land wordt wijn geproduceerd en dit komt doordat de omstandigheden om druiven te verbouwen zeer gunstig is. Er zijn door het land enorme verschillen in klimaat en er staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. In het noorden is het relatief koel en in het zuiden zeer heet. De diversiteit aan wijnen is daardoor groot.
Italië is vooral bekend om zowel klassieke bewaarwijnen en mousserende wijnen als nieuwe, bijzondere wijnen. Bekende namen zijn Chianti en Brunello di Montalcino uit Toscane. Prosecco, Ripasso en Amarone (gemaakt van druiven die na de oogst een aantal maanden ingedroogd zijn) uit Veneto. Krachtpatsers als Barolo, Barbaresco en Barbero uit Piemonte. Volle, jam-achtige wijnen uit Puglia en verrassende wijnen van inheemse druivenrassen uit Sicilië.
Vandaag de dag vind je sommige van de beste wijnen ter wereld in Italië.
Sicilië
Sicilië is het grootste eiland in de Mediterraanse zee met de hoogste actieve vulkaan ter wereld: De Etna. De lavagrond rondom de vulkaan is zeer vruchtbaar en zorgt voor de productie van unieke wijnen. Het eiland heeft een kenmerkend Middellands Zeeklimaat met warme zomers en zachte winters waar behoorlijk wat regen zorgt voor een zeer geschikt klimaat voor gevarieerde wijnbouw. Sicilië staat bekend om de productie van geweldige wijnen met inheemse druivenrassen.
In totaal omslaat Sicilië 140.000 hectare wijngaardoppervlakte, wat het grootste oppervlakte omslaat van heel Italië, maar het komt op de tweede plaats als het gaat om productie in hectoliters. Dit heeft te maken met een productieverlaging in de wijngaard en het toepassen van moderne vinificatietechnieken om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren.
Het bekendste druivenras is Nero d’Avola ofwel ‘Het zwart van Avola’; Deze druif maakt zeer fruitige kwaliteitswijnen met aroma’s van pruimen, cranberries en granaatappel. Daarnaast zijn Frappato, Cataratto en Inzolia ook belangrijke druivenrassen voor de kenmerkende Siciliaanse wijnen.
Naast wijn wordt er ook versterkte Marsala-wijn geproduceerd, waar Sicilië om bekend staat. Deze wijn is afkomstig uit het west-Siciliaase plaatsje Marsala en produceert Marsala’s die variëren van droog tot zoet met een beschermde herkomstbenaming: DOC Marsala.Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.