In 1844 emigreerde een Engelse dokter genaamd Christopher Rawson Penfold samen met zijn vrouw Mary naar Australië om daar zijn uit Frankrijk verkregen wijnstoken te planten op Magill Estate. De reden hiervoor was niet om de beste wijn van Australië te maken, maar om een middel te vinden tegen bloedarmoede. Christopher geloofde in de medicinale werking van wijn en gebruikte dit in zijn huisartsenpraktijk die in reputatie toe nam. De vraag naar wijn nam tevens toe en Mary (die verantwoordelijk was voor de winery) focuste zich op de productie van versterkte wijnen. In 1884 produceerde het bedrijf een derde van de Zuid-Australische wijn en twintig jaar later was Penfolds het grootste wijnhuis van Australië.
De wijnmakers
In 1948 werd Max Schubert aangesteld tot hoofdwijnmaker van Penfolds en hij werd in 1950 naar Europa gestuurd om de productieprocessen van port en sherry van dichtbij te bekijken. Tijdens een uitstapje naar Bordeaux werd hij geïnspireerd door de krachtige houtgelagerde wijnen waar ze vandaag de dag bekend om staan. Schubert wilde deze technieken van wijnmaken ook toepassen in Adelaide en in 1951 maakte hij op basis van de beste Shiraz-druiven eenzelfde soort wijn als in Bordeaux genaamd Grange Hermitage. Schubert presenteerde de eerste vintage in 1957 aan het bestuur waarna hem onmiddelijk werd opgedragen te stoppen met de productie. In het geheim ging hij toch verder met de productie van deze droge rode wijn. Hij perfectioneerde zijn Grange experiment in het geheim en in 1960 werd hij eindelijk geïnstrueerd om de productie van Grange te herstarten. Zijn vastberadenheid en de kwaliteit van de ouderende wijnen haalde het bestuur over. Al snel begonnen de prijzen en medailles binnen te stromen en Grange werd één van de meest gerespecteerde wijnen ter wereld.
In 1988 werd Max Schubert uitgeroepen tot ‘Man of the year’ door Decanter Magazine en Penfolds Grange 1955 staat inmiddels vermeld als nationaal erfgoed. In 1995 werd Penfolds Grange vintage 1990 uitgeroepen tot ‘Wine of the year’ en Grange 2008 werd bekroond met een perfecte score van 100 punten door Robert Parker én Wine Spectator. Penfolds heeft een buitengewone collectie aan prijzen en met iedere generatie wijnmakers wordt Max Schubert’s opmerkelijke visie gevoed en versterkt.
Grange is inmiddels Penfolds icoon-wijn en dat geldt ook voor de witte Yattarna die is gemaakt van Chardonnay-druiven die voor 90% uit Tasmanië komen. Uiteraard omvat het portfolio meer dan alleen Grange en Yattarna. Penfolds produceert jaarlijks 3,5 miljoen flessen wijn verdeeld onder verschillende labels of ranges. ‘Het is ingericht als een pyramide. Aan de top staan Grange en Yattarna, daaronder Luxury Wines - klassiekers in verschillende tradities-, weer daaronder de Bin wijnen - kwaliteitswijnen waarbij het nummer verwijst naar de run - gevolgd door Thomas Hyland en Koonunga Hill.’