Don PX Luxury Collection 1958

Bodegas Toro Albalá

Spanje

De kleur is zuiver zwart met gejodeerde reflecties. Het aroma in de neus is zeer intens met tonen die doen denken aan bittere sinaasappel marmelade, daarnaast gebrande koffie, balsamico, rozijnen, pruimen en gedroogde perziken. De aanzet in de smaak is zeer zoet met een lichte zuurgraad en een aangename frisse bitterheid. 

Verkregen van 100% ingedroogde Pedro Ximéneze-druiven. Deze wijn komt voort uit een oude traditie die nog steeds bewaard is gebleven: om minstens één kolf van de speciaal gemaakte wijn te bewaren, laten staan voor een lange, statische veroudering en wachten op een optimaal moment om te bottelen. Deze buitengewone Don PX Convento Selección 1958 is gekwalificeerd met 98 Robert Parker-punten en bekroond met de Grand Gold Mundus Vini. 

"Convento Selección" zijn wijnen die generaties lang hebben gerijpt in amontillado 'butts' zodat de wijn en het hout konden versmelten met de tijd en resulteren in een niet te evenaren smaak. Het botteling systeem is vernoemd naar het monnik systeem waarin de wijn wordt ingedeeld in hun eigen serie. De gehele uitwerking is handgemaakt (flespresentatie).

De kleur is zuiver zwart met gejodeerde reflecties. Het aroma in de neus is zeer intens met tonen die doen denken aan bittere sinaasappel marmelade, daarnaast gebrande koffie, balsamico, rozijnen, pruimen en gedroogde perziken. De aanzet in de smaak is zeer zoet met een lichte zuurgraad en een aangename frisse bitterheid. 

Een buitengewone zoete wijn perfect om zo te drinken, maar ook samen met recepten van wild vlees of als dessert met chocolade en kaas.

Niet op voorraad
SKU
9002910
Inhoud
20 CL

We will send this product in 2 days. Read more...

Call us now for more info about our products.

Return purchased items and get all your money back.

Buy this product and earn 10 special loyalty points!


Eigenschappen
SKU9002910
LandSpanje
WijnsoortWit
Oogstjaar1958
StreekAndalusië
ProducentBodegas Toro Albalá
AppellatieD.O.P. Montilla-Moriles
DruifPedro Ximenez
Inhoud20 CL
Serveer Temperatuur12 - 13
Wine Advocate98
VeganJa
Aantal per doos1
FlesafsluitingVinolok

Verkregen van 100% ingedroogde Pedro Ximéneze-druiven. Deze wijn komt voort uit een oude traditie die nog steeds bewaard is gebleven: om minstens één kolf van de speciaal gemaakte wijn te bewaren, laten staan voor een lange, statische veroudering en wachten op een optimaal moment om te bottelen. Deze buitengewone Don PX Convento Selección 1958 is gekwalificeerd met 98 Robert Parker-punten en bekroond met de Grand Gold Mundus Vini. 

"Convento Selección" zijn wijnen die generaties lang hebben gerijpt in amontillado 'butts' zodat de wijn en het hout konden versmelten met de tijd en resulteren in een niet te evenaren smaak. Het botteling systeem is vernoemd naar het monnik systeem waarin de wijn wordt ingedeeld in hun eigen serie. De gehele uitwerking is handgemaakt (flespresentatie).

De kleur is zuiver zwart met gejodeerde reflecties. Het aroma in de neus is zeer intens met tonen die doen denken aan bittere sinaasappel marmelade, daarnaast gebrande koffie, balsamico, rozijnen, pruimen en gedroogde perziken. De aanzet in de smaak is zeer zoet met een lichte zuurgraad en een aangename frisse bitterheid. 

Een buitengewone zoete wijn perfect om zo te drinken, maar ook samen met recepten van wild vlees of als dessert met chocolade en kaas.

Erkend met de beste internationale onderscheidingen en beschouwd als een van de 100 Spaanse Gold Wineries.

Bodegas Toro Albalá is een wijnproducent in de regio Montilla-Moriles in het zuiden van Spanje. Het werd in 1922 opgericht door Jose María Toro Albalá, maar de roots gaan terug tot een landgoed dat in 1844 werd gesticht door de grootvader van Albalá, Antonio Sánchez Prieto. Het was de eerste producent die Pedro Ximénez op de markt bracht als een enkele variëteit en het is één van de wijnhuizen die staat voor kwaliteit in de appellatie Montilla-Moriles, vooral in de productie van zoete vintage wijnen gemaakt met Pedro Ximénez, het vlaggenschip van de regio.


 

Beeld
Beeld
Beeld
Beeld

De oorspronkelijke bodega en wijngaard bevonden zich op hellingen in de buurt van Castillo de Poley, een kasteel buiten Aguilar de la Frontera. Het gerucht gaat dat er nog een vat van de wijnoogst uit 1844 is van deze wijngaard die vandaag de dag nog steeds in de kelder staat. In 1922 verplaatste Jose María Toro Albalá de wijnmakerij naar wat de eerste energiecentrale in de regio Montilla-Moriles was geweest. Jose María vestigde de naam Bodegas Toro Albalá en richtte de wijnmakerij op de Pedro Ximénez-druif waar de regio Montilla-Moriles nu bekend om staat. De energiecentrale blijft de etikettering thematisch inspireren, waarbij Albalá een droge fino van Pedro Ximénez aanbiedt die soms wordt verkocht in flessen die op gloeilampen lijken.

In de jaren ‘80 werd het wijnhuis overgenomen door de huidige eigenaar en oenoloog, Antonio Sánchez Romero. Romero reserveerde 1200 eikenhouten vaten voor rijpingsazijn en verkoopt ook Arrope-siroop gemaakt van Pedro Ximenéz, beide onder de gastronomische selectie van Toro Albalá. Albalá heeft twee belangrijke wijnhuizen, één in Moriles en de andere in Aguilar de la Frontera. Ongeveer 30 procent van het fruit wordt op het landgoed verbouwd en de andere 70 procent wordt gekocht van lokale telers.

Beeld
Beeld
Beeld

Productie

Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie ‘Calidad como unica y primera norma’ (Kwaliteit is de norm). De productie is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX en deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z’n gematigd koude winters en snikhete, zeer droge zomers.

De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma’s een boost krijgt. Deze druiven worden geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. De gisting wordt uiteindelijk gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.

Vintage Pedro Ximenéz

Toro Albalá produceert een reeks vintage-gedateerde single-vineyard Pedro Ximenéz, allemaal met een minimum van 25 jaar in eikenhout, en sommige dateren van vóór de Spaanse Burgeroorlog. De technieken die worden gebruikt om deze wijnen te maken, laten een alcoholgehalte van 15 procent en meer toe zonder te worden versterkt - in tegenstelling tot Sherry. Dit is een van de kenmerken waardoor het Toro Albalá-assortiment zo lang en zo succesvol kan verouderen.



Spanje

Spanje is het drie na grootste wijn producerende land ter wereld. Hier worden veel verschillende druivenrassen verbouwd en het land kent zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden. De opbrengst per hectare is veel lager, omdat de wijngaarden niet intensief beplant zijn. Dit heeft te maken met het feit dat er simpelweg genoeg ruimte is om de druiven ruim aan te planten.

De grootste wijnregio’s zijn Rioja, Rueda en Ribera del Duero. Rioja strekt zich uit langs de oevers van rivier de Ebro en staat voor pure kwaliteit. Het was het allereerste Spaanse wijngebied dat de status DOC (denominación de origen calificada) verwierf. In Rueda worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd zoals de frisse Verdejo en in het hart van Noord-Spanje vind je wijnstreek Ribera del Duero. De wijngaarden hier strekken zich uit in de vallei langs de oever van rivier de Duero en de meest verbouwde druif is Tempranillo. De basis van de betere Spaanse wijnen.

Maak een block aan met identifier: "streek-8362"
Maak een block aan met identifier: "appelatie-8359"