Bernardus

Beeld

Over Bernardus

Oprichter Ben Pon (1936-2019) beschouwde wijn als kunst – een kunstvorm die het gewone overstijgt. Het was zijn droom om met Bernardus een rode wijn te maken die de beste wijnen uit de Franse Bordeaux evenaart. Uit alle plaatsen over de hele wereld waar Ben Pon zijn wijngaard en wijnmakerij had kunnen beginnen, koos de Nederlander voor Carmel Valley in Californië. Al sinds het begin van de jaren ‘70 van de vorige eeuw ontdekken steeds meer wijnbouwers hoe geschikt deze relatief nieuwe wijnstreek is voor het verbouwen van Bordeaux druivenrassen. De Marinus en Featherbow-wijngaarden van Bernardus liggen in de Cachagua-regio van Carmel Valley. ‘Cachagua’ is het Spaanse woord voor diep of verborgen water.

Historie

De Amerikaanse Indianen geloven dat alles in de natuur heilig en met elkaar verbonden is. Dit respect voor evenwicht in de natuur zien we terug in de wijngaarden van Bernardus. Meer dan 300 eikenbomen zijn behouden gebleven in de zorgvuldig aangelegde wijngaarden. Van de 220 hectare zijn zo’n 50 hectare beplant met Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec.

“Bernardus is de vijfde wijnmakerij die wijngaarden heeft aangelegd in deze heilige vallei. Behalve Bordeaux druivenrassen in de wijngaarden bij ons landgoed, verbouwen we Chardonnay in het meer gematigde kustklimaat van Monterey County. Druiven uit andere superieure wijnregio’s aan de Californische kust worden toegevoegd om de Bernardus-blend te nuanceren. De wijnen ontwikkelen vervolgens door uiteenlopende gisten en rijping op vaten van Frans eiken hun karakteristieke smaak.”

Beeld
Beeld
Beeld

Het wijnmaken

Wijnmaker Dean DeKorth vult de traditionele methoden om wijn te maken van Bernardus aan met zijn eigen intuïtie en technische kennis. Dean DeKorth is een Amerikaan en een Franse wijnmaker. De basis voor zijn wijnkennis legde hij tijdens zijn opleiding en stage in Frankrijk. Een belangrijk onderdeel van Dean’s opleiding in Bourgogne was gericht op het onderscheiden van verschillende aroma- en smaakkwaliteiten, en de structuur van de wijn. Bij Bernardus is het belangrijkste de structuur en het ‘mondgevoel’.

In een tijd waarin steeds meer gevestigde Franse wijnhuizen overstappen van traditionele houten vaten naar rijen roestvrijstalen vaten, kiest Bernardus Winery er bewust voor op traditionele wijze wijn te maken. Wijnen worden gerijpt op eikenhouten vaten die speciaal voor Bernardus worden gemaakt in de Franse regio’s Bordeaux en Bourgogne. Het eikenhout komt van verschillende vatenmakers in Frankrijk, waardoor verschillende aroma’s samenkomen (zogenaamde ‘spice rack approach’).

Beeld

Het doel van Bernardus is om in Carmel Valley wijnen te produceren die zich qua smaak en kwaliteit kunnen meten met de beste traditionele wijnen, aangevuld met een Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon Blanc. Met een enorme toewijding en de middelen en het talent om dit te ondersteunen, wil Bernardus de Amerikaanse wijnmakerij naar het volgende niveau tillen.

Filteren

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Bernardus Cabernet Sauvignon Jéroboam 2018
    Bernardus
    VS

    In de neus pittige aroma’s van rode bes en cranberry. De smaak heeft prachtige aroma’s van sappig rood fruit met een subtiele, verfrissende zuurgraad.

    Actie
    Niet op voorraad
    Art. 8522760
    Inhoud 300 CL
  2. Bernardus Pinot Noir Santa Lucia Higlands Jéroboam 2021
    Bernardus
    VS

    Een mooie volle smaak met hinten van rood fruit en zwarte tannines. Perfect in combinatie met rood vlees, wild, kazen en paté.

    Op voorraad
    Art. 8528720
    Inhoud 300 CL
  3. Bernardus Chardonnay Jéroboam 2020
    Bernardus
    VS

    De kleur is licht goudgeel. In de neus aroma’s van perzik en lychee, geaccentueerd door karamel en geroosterde eikenhouten tonen. De smaak is zeer rijk en geconcentreerd met levendige tropische fruit- en citrussmaken met een aangename zuurgraad. Een weelderige en robuuste wijn met een prachtig lange afdronk.

    Niet op voorraad
    Art. 8541570
    Inhoud 300 CL
  4. Bernardus Marinus Jéroboam 2019
    Bernardus
    VS

    De kleur is diep karmozijnrood. In de neus aroma’s van gedroogde cranberry’s en rijp zwart fruit, geaccentueerd door kruidige tonen. De smaak is krachtig en intens met impressies van rijke rode kersen en pruimen, vanille, cederhout, leer, tabak en cacao. De afdronk vertoond een uitstekende tanninestructuur die het bewaarpotentieel toont voor deze vintage.

    Op voorraad
    Art. 8522530
    Inhoud 300 CL
  5. Bernardus Rosé Coteaux d'Aix en Provence AOP Jéroboam 2022
    Bernardus
    Frankrijk

    Deze wijn wordt gemaakt van Grenache, Syrah, Cabernet en Cinsault. De kleur is jeugdig, levendig zalmroze. De neus is helder en delicaat, alsof je een duik neemt in vers zomerfruit. De smaak is ‘crisp’, fris en vol van smaak met een mooie mineraliteit en elegantie met mooie tonen van rood fruit, witte perzik, grapefruit zest en een hint van kruiden in de afdronk. Een rosé met superieure kwaliteit waarmee liefdevolle zomerherinneringen worden versterkt.

    Op voorraad
    Art. 8545150
    Inhoud 300 CL

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren