Rueda is een wijnstreek in het hart van het Iberisch schiereiland, gelegen op het hoogplateau van Castilië en León, precies tussen twee van de beroemdste rode wijnproducenten van Spanje: Ribera del Duero en Toro, net ten noordwesten van Madrid. De Rivier Duero stroomt door deze regio van oost naar west. Rueda was de eerste Denominación de Origenes die werd gecertificeerd in de regio Castilië en León (1980). Dit hoogplateau wordt gekenmerkt door een typisch continentaal klimaat met lange koude winters, een korte lente en droge, hete zomers.
De Verdejo-druiven voor deze wijn worden begin oktober voor zonsopkomst geoogst. De koele temperaturen zorgen ervoor dat de druiven hun aromatische en frisse karakter behouden. Na het persen wordt het sap enkele uren bij de schil gelaten om maximale expressie te verkrijgen. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks en de wijn rijpt verder op de droesem.
De kleur is helder geel met subtiel gouden accenten. In de neus wordt een elegante geur van citrus en tropisch fruit als sappige mandarijnen, ananas en grapefruit gepresenteerd, gecombineerd met witte bloemen en subtiel kruidige tonen. Het gehemelte weerspiegelt de neus, ondersteund door een uitgebalanceerde zuurgraad en een frisse aanhoudende afdronk.
Perfect bij Thaise of Japanse gerechten of bijvoorbeeld gestoomde/geroosterde vis.