Fourcroy - Wijnkopers van wereldklasse.
Winkelmand
Bernardus

Bernardus Sauvignon Blanc 'Griva Vineyard'

Witte wijnen

VS

In de neus aroma’s van grapefruit geaccentueerd door minerale nuances. De prachtig rijke smaak vertoont heldere, tropische fruitsmaken met tonen van limoen en grapefruitschil. De wijn is rijk, maar perfect in balans met een knapperige, verfrissende zuurgraad.

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08545790
Op voorraad
Artikelnummer08545790
Inhoud75 CL

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08545790
    • Artikelnummer

      08545790

    • Land

      VS

    • Oogstjaar

      2023

    • Streek

      Californië

    • Producent

      Bernardus

    • Appellatie

      Arroyo Seco

    • Druif

      Sauvignon Blanc

    • Inhoud

      75 CL

    • Smaak

      Fruitig, Soepel, Aromatisch

    • Serveer Temperatuur

      10 - 12

    • Aantal per doos

      12

    • Kleur

      Wit

    • Flesafsluiting

      Schroefdop

  • Bernardus, wine and memories

    Bijna bij toeval verwierf de voormalig Nederlandse autocoureur Ben Pon (1936-2019) in 1989 een stuk land op de Californische hellingen achter Carmel Valley Village. Hier startte hij zijn Bernardus Winery met als doel rode wijnen te produceren die de grootste Bordeaux en Grand Cru’s evenaren. “Ben Pon wilde in Amerika wijnen maken die zich kunnen meten met de beste wijnen van de wereld. ‘En’, zei hij , ‘ik wil dat de wijnen bereikbaar zijn voor iedereen. Misschien niet elke dag, maar wel elke dag die je mooier wil maken’. Voor mij was dat zo’n kans die maar een keer in je leven voorbijkomt. Ik heb met alles wat ik in mij heb gewerkt aan een wijncollectie die voldoet aan de ambitie van Ben. Ik geloof wel dat hij vond dat ik daarin geslaagd ben.” Aldus Robert van de Wallen.

    De wijngaarden in Carmel Valley zijn zorgvuldig beplant met diverse druivensoorten, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Sauvignon Blanc. Terwijl de Bordeaux stijlvariëteiten in de wijngaarden in Carmel Valley groeien, wordt de Chardonnay gecultiveerd in koele zeeklimaten, namelijk in de Monterey Bay. Druiven van andere appellaties in Californië worden gebruikt om nuances in de Bernardus blends aan te brengen.

    De Sauvignon Blanc-druiven voor deze wijn zijn afkomstig van Griva Vineyard in Arroyo Seco AVA, en Michael Griva, wijngaard manager van Griva Vineyard, heeft hier voor Bernardus een speciaal blok aangeplant met de beroemde ‘Musqué’-kloon van Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc ‘Musqué’, wat een Frans woord is voor ‘zeer aromatisch’, wordt erkend als de meest expressieve kloon van Sauvignon Blanc. De wijngaard heeft met zijn perfecte combinatie van een zanderige, goed doorlatende bodems en een warm, luchtige klimaat bewezen de ideale plek te zijn om Sauvignon Blanc te verbouwen. Bernardus voegt ook nog Semillon toe, afkomstig van de Griva Vineyard, om rijkdom en complexiteit aan deze voortreffelijke wijn toe te voegen.

    De druiven worden met de hand geplukt op verschillende rijpheidsniveaus om een breed palet aan smaken en zuurgraad te hebben voor de uiteindelijke blend. Fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks op een lage temperatuur en de wijn rijpt vervolgens enkele maanden in grote, neutrale 30 jaar oude Franse eikenhouten vaten om de integratie van smaken te stimuleren.

    In de neus aroma’s van grapefruit geaccentueerd door minerale nuances. De prachtig rijke smaak vertoont heldere, tropische fruitsmaken met tonen van limoen en grapefruitschil. De wijn is rijk, maar perfect in balans met een knapperige, verfrissende zuurgraad.

    Ideaal als aperitief, maar ook een goede combinatie met vis, wit vlees, gevogelte en salades.

  • Verenigde Staten

    In 1952 werden de eerste Amerikaanse wijnen geproduceerd en deze wijnen zijn waarschijnlijk door immigranten geproduceerd. De vele Europeanen die zich in de 16e en 17e eeuw overal vestigden, plantten in vrijwel alle staten wijnstokken aan. Hier werden zij in de 19e eeuw geconfronteerd met de grootste vijand van de Europese wijnstokken: Phylloxera. Geen wijnstok bleef onberoerd en ruim twintig jaar later werd pas een oplossing gevonden. Amerikaanse wijnstokken bleken resistent tegen de druifluis en overal begonnen wijnboeren met het enten van hun Europese druivenrassen op Amerikaanse wortelstokken.

    De drooglegging, de crisis van de jaren ’30 en de Wereldoorlogen zorgden er uiteindelijk voor dat er maar een handjevol wijnboeren overbleef in Amerika. Vandaag de dag komt ruim 90% van de totale wijnproductie uit Californië. Dit gebied heeft een ideaal klimaat aan de kust en geniet van veel zon. Het groeiseizoen is lang, waardoor de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. Zo’n 60% is beplant met blauwe druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah en Zinfandel. 40% met witte druiven als Chardonnay en Sauvignon Blanc.

    Chardonnay is het meest aangeplant en veel Californische Chardonnay’s zijn houtgerijpt. Ze hebben kenmerkende rijke fruitaroma’s van peer, meloen en perzik met boterige, eikenhouten tonen.

Bernardus

Oprichter Ben Pon (1936-2019) beschouwde wijn als kunst – een kunstvorm die het gewone overstijgt. Het was zijn droom om met Bernardus een rode wijn te maken die de beste wijnen uit de Franse Bordeaux evenaart. Deze filosofie klinkt nog steeds door in hoe Bernardus wijn maakt. Met oog voor detail, kwaliteit en de ambitie om de allerbeste wijnen te maken.

Uit alle plaatsen over de hele wereld waar Ben Pon zijn wijngaard en wijnmakerij had kunnen beginnen, koos de Nederlander voor Carmel Valley in Californië. Al sinds het begin van de jaren ‘70 van de vorige eeuw ontdekken steeds meer wijnbouwers hoe geschikt deze relatief nieuwe wijnstreek is voor het verbouwen van Bordeaux druivenrassen.

De native armericans geloven dat alles in de natuur heilig en met elkaar verbonden is. Dit respect voor evenwicht in de natuur zien we terug in de wijngaarden van Bernardus. Meer dan 300 eikenbomen zijn behouden gebleven in de zorgvuldig aangelegde wijngaarden. Van de 220 hectare zijn zo’n 50 hectare beplant met Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec.

Bernardus is de vijfde wijnmakerij die wijngaarden heeft aangelegd in deze heilige vallei. Behalve Bordeaux druivenrassen in de wijngaarden bij hun landgoed, verbouwen ze Chardonnay in het meer gematigde kustklimaat van Monterey County. Druiven uit andere superieure wijnregio’s aan de Californische kust worden toegevoegd om de Bernardus-blends te nuanceren. De wijnen ontwikkelen vervolgens door uiteenlopende gisten en rijping op vaten van Frans eiken hun karakteristieke smaak.

Steeds meer gevestigde Franse wijnhuizen stappen over op roestvrijstalen vaten. Bernardus kiest er bewust voor om op traditionele wijze wijn te blijven maken. Ze lageren hun wijnen op Franse eikenhouten vaten, die speciaal voor Bernardus worden gemaakt in de Bordeaux en Bourgogne. Het eikenhout komt van verschillende Franse tonnellerieën, waardoor verschillende aroma’s mooi samensmelten.

Wijnmaker Jim McCabe


Jim McCabe, die sinds 2009 bij Bernardus werkt, begon zijn carrière in de wijnmakerij en werd in 2014 gepromoveerd tot assistent-wijnmaker. Hij is buitengewoon vertrouwd met de kenmerkende stijl van Bernardus-wijnen, en dat is geen toeval.

Hij heeft namelijk de fijne kneepjes van het vak geleerd van niemand minder dan de voormalige wijnmaker Dean DeKorth. Dean DeKorth, een Amerikaan met een Franse wijnopleiding, heeft zijn eerste ervaringen met wijn opgedaan tijdens zijn opleiding en stages in Frankrijk. Een essentieel aspect van Deans training in de Bourgogne was het vermogen om aroma's, smaakkwaliteiten en textuurelementen in wijn te onderscheiden. Dean heeft volledig vertrouwen in het vermogen van zijn leerling, McCabe, om de kwaliteit en het kenmerkende karakter van de Bernardus-wijnen te behouden.

"Voor mij is Bernardus synoniem aan kwaliteit. Mijn doel voor Bernardus is dat we erkend worden als een van de beste winery’s in Californië en als anker van de wijnindustrie in Monterey County. Consumenten kunnen het allerbeste van ons verwachten," aldus McCabe.

De drie wijngaarden van Bernardus worden beheerd door Matt Shea, een voorvechter van duurzame praktijken die de gezondheid van de wijnstokken en de bodem waarborgen en tegelijkertijd de afhankelijkheid van chemische meststoffen en pesticiden verminderen. Zijn doel is om het best mogelijke fruit te produceren met zorg voor het land waarop het groeit. “Mijn filosofie voor de landbouw komt voort uit mijn achtergrond van 13 jaar in Oregon om premium Pinot Noir biologisch, biodynamisch en conventioneel te telen”, zegt hij. “Ik heb al die soorten landbouw samengesmolten tot een aanpak die zo duurzaam mogelijk is en echt is afgestemd op dit type wijngaard in Monterey County.” Hij bewerkt in totaal 54 hectare tussen de drie landgoedwijngaarden van Bernardus, die allemaal in de Carmel Valley AVA liggen.

https://www.bernardus-wine.com/ 

 

Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.