Calecara is een range wijnen van Progetti Agricoli, wat zichzelf heeft toegelegd op het maken van warme, volle wijnen uit Puglia. Dat houdt in dat ze volle, zachte en bijna zwoele wijnen produceren, met een van origine hoog alcoholpercentage. Deze door het lokale klimaat gedreven stijl is terug te zien in de naam; deze stamt af van 'vuur' en 'fornuis', als hommage aan de tradities en de warmte van het zuiden van Italië.
Calecara is opgericht in samenwerking met een kleine lokale wijngaard in het gebied San Donaci in de provincie Brindisi. Deze wijngaard heeft zich sinds haar oprichting gericht op het produceren van volle rode wijnen, welke door Primitivo worden gedomineerd. Deze wijnen passen ideaal bij gegrild of geroosterd vlees en gerijpte kazen. Calecara produceert daarnaast een heerlijk frisse witte wijn gemaakt van Fiano, welke qua smaakprofiel bijna haaks op de zwoele rode wijnen staat. Deze wijn past dan ook perfect bij frissere gerechten.
Calecara Fiano Puglia IGP
Witte wijnen
ItalieHelder geel van kleur. Een fris en intens boeket met tonen van citrus en tropisch fruit als meloen en banaan. Ook mooie ziltige tonen en mineraliteit. Het palet is gebalanceerd, fris, met een mooie zuurgraad en een directe afdronk.
[VOORRAADNIETBESCHIKBAAR]
[VOORRAADNIETBESCHIKBAAR]
Artikelnummer
08549220
Land
Italie
Oogstjaar
2023
Streek
Puglia
Producent
Progetti Agricoli
Appellatie
Puglia IGP
Druif
Fiano
Inhoud
75 CL
Smaak
Fris, Fruitig, Soepel
Aantal per doos
6
Kleur
Wit
2.0 by Fourcroy
Ja
Flesafsluiting
Kurk
Calecara is een wijnhuis wat zichzelf heeft toegelegd op het maken van mooie warme, volle (voornamelijk rode wijnen) uit Puglia. Deze door het lokale klimaat gedreven stijl is terug te zien in de naam; deze stamt af van 'vuur' en 'fornuis', als hommage aan de tradities en de warmte van het zuiden van Italië.
Na het pletten vindt een koude maceratie plaats van 6-8 uur voor de aromatische extractie. Vervolgens een zachte persing en fermentatie. Dit duurt 10-12 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 16-17 °C, waarbij de versheid en aroma’s worden behouden. Rijping vindt plaats op de droesem gedurende 3 maanden om zo de complexiteit en het karakter te vergroten.
Helder geel van kleur. Een fris en intens boeket met tonen van citrus en tropisch fruit als meloen en banaan. Ook mooie ziltige tonen en mineraliteit. Het palet is gebalanceerd, fris, met een mooie zuurgraad en een directe afdronk.
Perfect om zo te drinken of om bijvoorbeeld te combineren met vis, zeevruchten en zachte kazen.Italië
Italië werd door de Grieken van het oudsher het land van de wijn genoemd. In het gehele land wordt wijn geproduceerd en dit komt doordat de omstandigheden om druiven te verbouwen zeer gunstig is. Er zijn door het land enorme verschillen in klimaat en er staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. In het noorden is het relatief koel en in het zuiden zeer heet. De diversiteit aan wijnen is daardoor groot.
Italië is vooral bekend om zowel klassieke bewaarwijnen en mousserende wijnen als nieuwe, bijzondere wijnen. Bekende namen zijn Chianti en Brunello di Montalcino uit Toscane. Prosecco, Ripasso en Amarone (gemaakt van druiven die na de oogst een aantal maanden ingedroogd zijn) uit Veneto. Krachtpatsers als Barolo, Barbaresco en Barbero uit Piemonte. Volle, jam-achtige wijnen uit Puglia en verrassende wijnen van inheemse druivenrassen uit Sicilië.
Vandaag de dag vind je sommige van de beste wijnen ter wereld in Italië.
Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.