Duitsland
Duitsland is een klassiek wijnland, heeft een rijke historie, eigen vinificatietradities en geheel eigen type, uiteenlopende wijnen. Veel mensen denken dan nog steeds aan eenvoudige zoete witte wijnen, maar dat beeld klopt al lang niet meer. De variatie aan druivenrassen is indrukwekkend, maar de belangrijkste rassen zijn Riesling en Spätburgunder.
Duitsland heeft een koel klimaat door de noordelijke ligging en de wijnen hebben hierdoor over het algemeen een relatief laag alcoholpercentage, een hoge zuurgraad en intense aroma’s. Het belang van de ligging van de wijngaard voor de rijpheid van het fruit is hoog. Het heeft beschutting tegen de koude nachtvorst en optimale instraling van zonneschijn nodig en hier bieden smalle, diepe rivierdalen vaak de juiste omstandigheden. De warmte en het licht wordt hier dan ook gereflecteerd door het water. De mist van de rivierdalen draagt in het najaar bij tot de vorming van Botrytis, waar delicate, zoete wijnen kwaliteitswijnen van worden gemaakt.
Rheinhessen en Pfalz zijn de grootste gebieden van de 13 wijnbouwgebieden in totaal en rivieren als de Rijn en Moezel zijn belangrijke rivieren waarlangs deze regio’s liggen.