Fourcroy - Wijnkopers van wereldklasse.
Winkelmand
Domaines Schlumberger

Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Pinot Gris Démi

Witte wijnen

Frankrijk

Deze wijn heeft een complexe dominantie van fruitige geuren, appel, honing en lavas. Het luchten versterkt deze geuren en onthult kweepeer, hop, champignons en een lichte rokerigheid. In de mond gelijke aroma's als op de neus, gedomineerd door herfstfruit (kweepeer, appel, Mirabelle pruim), maar ook hop, honing, champignons en licht gerookt.

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08105800
Op voorraad
Artikelnummer08105800
Inhoud37,5 CL

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08105800
    • Artikelnummer

      08105800

    • Land

      Frankrijk

    • Oogstjaar

      2020

    • Streek

      Elzas

    • Producent

      Domaines Schlumberger

    • Appellatie

      Alsace

    • Druif

      Pinot Gris

    • Inhoud

      37,5 CL

    • Smaak

      Fruitig, Soepel, volle body

    • Serveer Temperatuur

      10 - 12

    • Aantal per doos

      12

    • Kleur

      Wit

    • Flesafsluiting

      Kurk

  • Deze wijn werd vroeger als Tokay d'Alsace en Tokay Pinot Gris aangeduid en is niet verwant aan de Hongaarse Tokaji, waarvoor de Furmint de basis vormt. In feite gaat het om een Pinot uit Bourgogne die vanaf de 17e eeuw bekendheid kreeg in de Elzas. De naam Pinot Gris wordt sinds 2007 standaard gebruikt. Deze Pinot Gris Gris wordt voornamelijk geproduceerd in Schimberg, in de vallei van Guebwiller, op vulkanische ondergrond, waar de druiven optimaal profiteren van zon uit het zuiden.

    Vinificatie: Langzame pneumatische persing, waarbij het sediment op natuurlijke wijze naar beneden zakt en het heldere sap vervolgens wordt verplaatst naar een andere tank. Eén tot vier maanden fermentatie in thermogereguleerde vaten. Rijpt op de droesem voor 6 tot 8 maanden.

    De kleur is lichtgeel met gemiddeld intense groene reflecties. Het kleurverloop is helder, onvertroebeld en transparant. De wijn heeft een jeugdig karakter. De neus is opvallend, plezierig en een beetje kort.

    We nemen een complex geheel waar van voornamelijk fruitige geuren, appel, honing en lavas. Bij contact met zuurstof worden deze geuren versterkt en ontstaan er ook indrukken van kweepeer, hop, champignons en een lichte rokerigheid. De neus is een beetje gereserveerd en verfijnd. Hij heeft tijd nodig om zich te uiten. Geduld... De aanzet in de mond is nogal rijk, rond en onstuimig. De wijn ontwikkelt zich met een markante levendigheid verder, met een mousserende toets. We komen dezelfde aroma's tegen als in de neus, waarin herfstfruit (kweepeer, appel, mirabel) de boventoon voert, maar ook hop, honing, champignons en lichte rokerigheid. We nemen ook een licht bittertje waar. De afdronk heeft een goede lengte, een strakke levendigheid en een aanhoudend bittertje. Deze krachtige wijn met geraffineerde aroma's heeft een fijne, heerlijke structuur.

    Deze wijn is een uitstekende begeleider van een omelet met spekjes, gestoomde pannenkoeken met paddenstoelen, getrancheerde kalkoen met roomsaus, tagliatelle met knoflooksaus of een zachte gewassen korstkaas, zoals de Pied-de-Vent (Canada). 

  • Frankrijk

    Frankrijk is het beroemdste en meest toonaangevende wijnland ter wereld. Eeuwenlang wordt er al wijn gemaakt in grote hoeveelheden, hoge kwaliteit en unieke veelzijdigheid. In Frankrijk zijn drie kwaliteitsgroepen waar je wijn in kan delen. De eerste groep is ‘Vin de France’. Dit zijn eenvoudige wijnen, ook wel bekend als tafelwijn. De tweede groep is ‘Indication Géographique Protégée’. Dit betekent dat een wijn uit een bepaalde streek komt en hiermee wordt het beschermd tegen namaak. Ten derde heeft Frankrijk als eerste land een systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd en zo werd in 1935 de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC’s definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden. De wijnen in deze groep moeten voldoen aan strenge eisen zoals een bepaalde leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen, de opbrengst van druiven en het productiegebied.

    Van het noorden tot het zuiden en het oosten tot het westen, er is geen gebied in Frankrijk waar geen druivenstokken staan aangeplant. Het heeft een diversiteit aan klimaten en bijzonder complexe bodems (terroirs). Hierdoor biedt het een grote variëteit aan kwaliteitswijnen, afkomstig uit een tal van streken, gemaakt van diverse druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. 

  • Elzas:

    In het noordoosten, grenzend aan Duitsland ligt de Elzas of Alsace in het Frans. Het is een schilderachtig, smal en langgerekt wijngebied aan de voet van de Vogezen. Het gebied was ooit Duits, maar is sinds 1648 in Franse handen. Wijnen uit de Elzas zijn overwegend wit, karakteristiek en fris en worden vernoemd naar het druivenras waarvan ze zijn gemaakt. Veel voorkomende druiven zijn Riesling, Muscat, Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc. Deze druivenrassen zijn de zogenoemde edele druivenrassen van de Elzas en alleen deze druiven zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru AOC. Ook worden er mousserende wijnen, de zogenaamde Crémant d’Alsace, gemaakt en een klein percentage rode wijn, voornamelijk Pinot Noir.

Domaines Schlumberger

Het verhaal begint in 1810 wanneer Nicolas Schlumberger, eigenaar van een textielbedrijf, 20 hectare grond met wijnstokken koopt. In 1920, na 50 jaar Duitse bezetting, WOI en de crisis met de druifluis, besluit Ernest Schlumberg de Guebwiller-wijngaard te redden en koopt hij 140 hectare met wijnstokken. Eric Beydon-Schlumberger plant in 1970 de hele wijngaard opnieuw aan en zet het wijnhuis internationaal op de kaart. Tegenwoordig zorgen twee generaties voor de wijngaard: Alain Beydon-Schlumberger en Thomas en Séverine Schlumberger.

Maar liefst 4 Grand Cru's

De Domaines Schlumberger maken alleen wijn van hun eigen oogst, waaronder 4 Grands Cru’s verspreid over meer dan 65 hectare, de helft van de wijngaard. De nieuwste Grands Cru’s zijn Kitterlé, Kessler, Spiegel en Searing.

De wijnstokken staan op zeer steile hellingen en geven een beperkte opbrengst, 50% minder dan het regionale gemiddelde. Daarvoor werkt een team van twee metselaars het hele jaar door aan het onderhoud van de 50 km lange muren van de in terrasvorm aangelegde wijngaard.

In de kelder zijn er 120 grote vaten waarin het sap wordt opgevangen voor de alcoholische gisting. Daarna moeten de wijnen een aantal maanden rusten in de thermo-gereguleerde roestvrijstalen vaten.

https://www.domaines-schlumberger.com/ 

Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.