Fourcroy - Wijnkopers van wereldklasse.
Winkelmand
Domaines Schlumberger

Domaines Schlumberger 'Les Princes Abbés' Pinot Noir

Rode wijn

Frankrijk

Het is de ideale begeleider van Zwitsers gedroogd vlees, een varkensbraadstuk met spek, appels en gedroogd fruit of een grenadin de veau Sambre et Meuse met champignons.

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Rode wijn
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08104390
Op voorraad
Artikelnummer08104390
Inhoud75 CL

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Rode wijn
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08104390
    • Artikelnummer

      08104390

    • Land

      Frankrijk

    • Oogstjaar

      2021

    • Streek

      Elzas

    • Producent

      Domaines Schlumberger

    • Appellatie

      AOC Alsace

    • Inhoud

      75 CL

    • Smaak

      Fruitig, Soepel, Elegant, Mineraliteit

    • Serveer Temperatuur

      14 - 16

    • Aantal per doos

      6

    • Kleur

      Rood

    • Alcoholpercentage

      13%

    • Flesafsluiting

      Kurk

  • De Pinot Noir is zonder twijfel de eerste Pinot-druivensoort die uit de Bourgogne is geïmporteerd en dit heeft alles te maken met de overeenkomsten in landstreek en klimaat tussen de Bourgogne en de Elzas. De prestigieuze rode druivensoort was in de Middeleeuwen prominent aanwezig in de Elzas, maar verdween daarna, behalve op bepaalde plekken waar rode wijn nog steeds in trek was. Tegenwoordig neemt de populariteit van de Pinot Noir steeds meer toe vanwege zijn frisheid en fruitigheid.

    80% van de druiven voor deze wijn is afkomstig van het kalksteen Bollenberg-perceel en 20% komt van het mergel-kalksteen Saering-perceel.

    Vinificatie: Voor de bereiding van de wijn vindt er een maceratie plaats van twee weken. Daarna volgt er een rijping van 10 maanden in traditionele vaten en dat geeft de kenmerkende fruitigheid meer body en een complexere structuur.

    De kleur is kersenrood met paarse reflecties van een goede intensiteit. Het kleurverloop is helder, onvertroebeld en transparant. De wijn heeft een jeugdig karakter. De neus is opvallend, plezierig en heeft een goede intensiteit. De geur van roodfruit (bosbessen, bramen) voert de boventoon, met daarnaast een licht florale indruk van rozen. Bij contact met zuurstof worden deze geuren versterkt en ontstaan er ook indrukken van kersen en zwarte bessen, evenals een subtiele groene toets. De neus is luchtig en flatteus en geeft de Pinot Noir zijn kenmerkende raffinement en glans. De aanzet in de mond is slank en de alcoholbasis is uitgebalanceerd. De wijn ontwikkelt zich helder en fris verder, met een mousserende toets. Het smaakpalet komt overeen met de neus, waarin een subtiel groen karakter, roodfruit (bramen, bosbessen, zwarte bessen en kersen) en bloemen (rozen) de boventoon voeren. De levendige tannine is enigszins stroef. De afdronk heeft een goede lengte, met een verfijnde levendigheid en een aanhoudende stroefheid. De wijn is al in balans en is delicaat en verfijnd, zonder bittere tannines. Het exquise smaakpalet maakt deze wijn fris.

    Het is de ideale begeleider van Zwitsers gedroogd vlees, een varkensbraadstuk met spek, appels en gedroogd fruit of een grenadin de veau Sambre et Meuse met champignons. 

  • Frankrijk

    Frankrijk is het beroemdste en meest toonaangevende wijnland ter wereld. Eeuwenlang wordt er al wijn gemaakt in grote hoeveelheden, hoge kwaliteit en unieke veelzijdigheid. In Frankrijk zijn drie kwaliteitsgroepen waar je wijn in kan delen. De eerste groep is ‘Vin de France’. Dit zijn eenvoudige wijnen, ook wel bekend als tafelwijn. De tweede groep is ‘Indication Géographique Protégée’. Dit betekent dat een wijn uit een bepaalde streek komt en hiermee wordt het beschermd tegen namaak. Ten derde heeft Frankrijk als eerste land een systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd en zo werd in 1935 de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC’s definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden. De wijnen in deze groep moeten voldoen aan strenge eisen zoals een bepaalde leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen, de opbrengst van druiven en het productiegebied.

    Van het noorden tot het zuiden en het oosten tot het westen, er is geen gebied in Frankrijk waar geen druivenstokken staan aangeplant. Het heeft een diversiteit aan klimaten en bijzonder complexe bodems (terroirs). Hierdoor biedt het een grote variëteit aan kwaliteitswijnen, afkomstig uit een tal van streken, gemaakt van diverse druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. 

  • Elzas:

    In het noordoosten, grenzend aan Duitsland ligt de Elzas of Alsace in het Frans. Het is een schilderachtig, smal en langgerekt wijngebied aan de voet van de Vogezen. Het gebied was ooit Duits, maar is sinds 1648 in Franse handen. Wijnen uit de Elzas zijn overwegend wit, karakteristiek en fris en worden vernoemd naar het druivenras waarvan ze zijn gemaakt. Veel voorkomende druiven zijn Riesling, Muscat, Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc. Deze druivenrassen zijn de zogenoemde edele druivenrassen van de Elzas en alleen deze druiven zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru AOC. Ook worden er mousserende wijnen, de zogenaamde Crémant d’Alsace, gemaakt en een klein percentage rode wijn, voornamelijk Pinot Noir.

Domaines Schlumberger

Het verhaal begint in 1810 wanneer Nicolas Schlumberger, eigenaar van een textielbedrijf, 20 hectare grond met wijnstokken koopt. In 1920, na 50 jaar Duitse bezetting, WOI en de crisis met de druifluis, besluit Ernest Schlumberg de Guebwiller-wijngaard te redden en koopt hij 140 hectare met wijnstokken. Eric Beydon-Schlumberger plant in 1970 de hele wijngaard opnieuw aan en zet het wijnhuis internationaal op de kaart. Tegenwoordig zorgen twee generaties voor de wijngaard: Alain Beydon-Schlumberger en Thomas en Séverine Schlumberger.

Maar liefst 4 Grand Cru's

De Domaines Schlumberger maken alleen wijn van hun eigen oogst, waaronder 4 Grands Cru’s verspreid over meer dan 65 hectare, de helft van de wijngaard. De nieuwste Grands Cru’s zijn Kitterlé, Kessler, Spiegel en Searing.

De wijnstokken staan op zeer steile hellingen en geven een beperkte opbrengst, 50% minder dan het regionale gemiddelde. Daarvoor werkt een team van twee metselaars het hele jaar door aan het onderhoud van de 50 km lange muren van de in terrasvorm aangelegde wijngaard.

In de kelder zijn er 120 grote vaten waarin het sap wordt opgevangen voor de alcoholische gisting. Daarna moeten de wijnen een aantal maanden rusten in de thermo-gereguleerde roestvrijstalen vaten.

https://www.domaines-schlumberger.com/ 

Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.