Bodegas Toro Albalá is een wijnproducent in de Zuid Spaanse regio Montilla-Moriles. Het bedrijf werd in 1922 opgericht door Jose María Toro Albalá, maar de roots gaan terug tot een landgoed dat in 1844 werd gesticht door de grootvader van Albalá, Antonio Sánchez Prieto. Het was de eerste producent die Pedro Ximénez op de markt bracht als een enkele variëteit en het is één van de wijnhuizen die staat voor kwaliteit in de appellatie Montilla-Moriles. Toro Albalá blinkt vooral uit in de productie van zoete vintage wijnen gemaakt met Pedro Ximénez, het vlaggenschip van de regio.
De oorspronkelijke bodega en wijngaard bevonden zich op hellingen in de buurt van Castillo de Poley, een kasteel buiten Aguilar de la Frontera. Het gerucht gaat dat er nog een vat van de wijnoogst uit 1844 is van deze wijngaard, welke nog steeds in de kelder staat. In 1922 verplaatste Jose María Toro Albalá de wijnmakerij naar het pand wat van de eerste energiecentrale in de regio Montilla-Moriles was geweest. Jose María vestigde de naam Bodegas Toro Albalá en richtte de wijnmakerij op de Pedro Ximénez-druif, waar de regio Montilla-Moriles nu bekend om staat. De oude energiecentrale blijft de etikettering thematisch inspireren.
In de jaren ‘80 werd het wijnhuis overgenomen door de huidige eigenaar en oenoloog, Antonio Sánchez Romero. Toro Albalá heeft twee belangrijke wijnhuizen, één in Moriles en de andere in Aguilar de la Frontera. Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie ‘calidad como unica y primera norma’ (kwaliteit is de norm). De productie is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z’n koude winters en snikhete, zeer droge zomers.
De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels, waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma’s een boost krijgt. Daarna worden de druiven geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. De gisting wordt uiteindelijk gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.
Toro Albalá produceert een reeks vintage-gedateerde single-vineyard Pedro Ximenéz met een minimale rijping van 25 jaar in eikenhout. Sommige vaten dateren zelfs van vóór de Spaanse Burgeroorlog. De technieken die worden gebruikt om deze wijnen te maken laten een alcoholgehalte van 15 procent en meer toe zonder te worden versterkt - in tegenstelling tot Sherry. Dit is een van de kenmerken waardoor het Toro Albalá assortiment zo lang en zo succesvol kan verouderen.
Bodegas Toro Albalá Fino Eléctrico
Sherry/montilla-moriles
SpanjeDe kleur is strogeel met groene reflecties. In de neus aroma's van amandel, geroosterde tonen en aroma's van een bakkerij. De smaak is droog met een aangename zuurgraad en ziltigheid en een licht bittere afdronk.
Deze alternatieven hebben we:
[VOORRAADNIETBESCHIKBAAR]
[VOORRAADNIETBESCHIKBAAR]
Artikelnummer
09002780
Land
Spanje
Wijnsoort
Versterkte wijn
Oogstjaar
NV
Streek
Andalusië
Producent
Bodegas toro albalá
Appellatie
D.O.P. Montilla-Moriles
Druif
Pedro Ximenez
Inhoud
75 CL
Smaak
Vol
Serveer Temperatuur
8 - 10
Aantal per doos
6
Kleur
Wit
Appellatie
5 años
Alcoholpercentage
15%
Flesafsluiting
Kurk
De fino Eléctrico is een klassieke wijn die al sinds 1922 deel uitmaakt van het leven van de Andalusische bevolking. Toro Albalá's fundamentele wijnmakerij is gevestigd in de eerste energiecentrale in de regio Montilla-Moriles, wat aanleiding gaf tot grappen tussen de inwoners dat de wijn elektrisch zou zijn. De bekende naam van de fino "Eléctrico" komt daaruit voort, evenals het ontwerp van de lamp fles dat het wijnhuis ook produceert. Eléctrico is een fino wijn gemaakt van 100% Pedro Ximénez-druiven met een biologische veroudering onder de sluier van flor, geproduceerd door de criaderas en het solera systeem gedurende een periode van 5 jaar. De alcohol wordt in dit geval op een natuurlijke wijze verkregen. Het is een zeer aangename wijn die uitnodigt om te blijven drinken.
De kleur is strogeel met groene reflecties. In de neus aroma's van amandel, geroosterde tonen en aroma's van een bakkerij. De smaak is droog met een aangename zuurgraad en ziltigheid en een licht bittere afdronk.
Perfect in combinatie met tapas, olijven, zeevruchten, gefrituurde of gegrilde vis, Iberico ham, gerfrituurde amandelen en Manchego-kaas.Spanje
Spanje is het drie na grootste wijn producerende land ter wereld. Hier worden veel verschillende druivenrassen verbouwd en het land kent zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden. De opbrengst per hectare is veel lager, omdat de wijngaarden niet intensief beplant zijn. Dit heeft te maken met het feit dat er simpelweg genoeg ruimte is om de druiven ruim aan te planten.
De grootste wijnregio’s zijn Rioja, Rueda en Ribera del Duero. Rioja strekt zich uit langs de oevers van rivier de Ebro en staat voor pure kwaliteit. Het was het allereerste Spaanse wijngebied dat de status DOC (denominación de origen calificada) verwierf. In Rueda worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd zoals de frisse Verdejo en in het hart van Noord-Spanje vind je wijnstreek Ribera del Duero. De wijngaarden hier strekken zich uit in de vallei langs de oever van rivier de Duero en de meest verbouwde druif is Tempranillo. De basis van de betere Spaanse wijnen.
Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.