
Bodegas Toro Albalá
Bodegas Toro Albalá is een wijnproducent in de Zuid Spaanse regio Montilla-Moriles. Het bedrijf werd in 1922 opgericht door Jose María Toro Albalá, maar de roots gaan terug tot een landgoed dat in 1844 werd gesticht door de grootvader van Albalá, Antonio Sánchez Prieto. Het was de eerste producent die Pedro Ximénez op de markt bracht als een enkele variëteit en het is één van de wijnhuizen die staat voor kwaliteit in de appellatie Montilla-Moriles. Toro Albalá blinkt vooral uit in de productie van zoete vintage wijnen gemaakt met Pedro Ximénez, het vlaggenschip van de regio.

Bodegas Toro Albalá Dos Claveles
Witte wijnen
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 2021

Inhoud 75 CL


Bodegas Toro Albalá L'Assemblage Miut
Witte wijnen
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 2020

Inhoud 75 CL


Bodegas Toro Albalá El jabonero Miut
Witte wijnen
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 2020

Inhoud 75 CL

Poley Pedro Ximénez Dulce
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 2019

Inhoud 50 CL

Bodegas Toro Albalá Fino Eléctrico
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: NV

Inhoud 75 CL

Poley Fino del Lagar en rama 10 años
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: NV

Inhoud 50 CL

Poley Fino Pasado en rama 15 años
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: NV

Inhoud 50 CL

Poley Oloroso en rama 15 años
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: NV

Inhoud 50 CL

Poley Cream 10 años
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: NV

Inhoud 50 CL

Poley Palo Cortado en rama 25 ãnos
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: NV

Inhoud 50 CL

Poley Amontillado en rama 35 ãnos
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: NV

Inhoud 50 CL

Don PX Luxury Collection
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1980

Inhoud 20 CL

Marquis de Poley Palo Cortado Luxury Collection
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1964

Inhoud 20 CL

Don PX Luxury Collection 1955
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1955

Inhoud 20 CL

Don PX Vieja Cocsecha 1973
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1973

Inhoud 75 CL

Marquis de Poley Palo Cortado
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1964

Inhoud 75 CL

Don PX Convento Selección
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1980

Inhoud 75 CL

Don PX Convento Selección 1958
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1958

Inhoud 75 CL

Don PX Convento Selección
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1931

Inhoud 75 CL

Don PX Convento Seleccion 1946
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1946

Inhoud 75 CL

Toro Albala Centenario Palo Cortado
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1922

Inhoud 75 CL

Toro Albala Centenario Amontillado
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1922

Inhoud 75 CL

Toro Albala Centenario Pedro Ximénez
Sherry/Montilla-Moriles
Druif: Pedro Ximenez
Jaargang: 1922

Inhoud 75 CL
De oorspronkelijke bodega en wijngaard bevonden zich op hellingen in de buurt van Castillo de Poley, een kasteel buiten Aguilar de la Frontera. Het gerucht gaat dat er nog een vat van de wijnoogst uit 1844 is van deze wijngaard, welke nog steeds in de kelder staat. In 1922 verplaatste Jose María Toro Albalá de wijnmakerij naar het pand wat van de eerste energiecentrale in de regio Montilla-Moriles was geweest. Jose María vestigde de naam Bodegas Toro Albalá en richtte de wijnmakerij op de Pedro Ximénez-druif, waar de regio Montilla-Moriles nu bekend om staat. De oude energiecentrale blijft de etikettering thematisch inspireren.
In de jaren ‘80 werd het wijnhuis overgenomen door de huidige eigenaar en oenoloog, Antonio Sánchez Romero. Toro Albalá heeft twee belangrijke wijnhuizen, één in Moriles en de andere in Aguilar de la Frontera. Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie ‘calidad como unica y primera norma’ (kwaliteit is de norm). De productie is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z’n koude winters en snikhete, zeer droge zomers.
De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels, waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma’s een boost krijgt. Daarna worden de druiven geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. De gisting wordt uiteindelijk gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.
Toro Albalá produceert een reeks vintage-gedateerde single-vineyard Pedro Ximenéz met een minimale rijping van 25 jaar in eikenhout. Sommige vaten dateren zelfs van vóór de Spaanse Burgeroorlog. De technieken die worden gebruikt om deze wijnen te maken laten een alcoholgehalte van 15 procent en meer toe zonder te worden versterkt - in tegenstelling tot Sherry. Dit is een van de kenmerken waardoor het Toro Albalá assortiment zo lang en zo succesvol kan verouderen.