Bodegas Toro Albalá is een wijnproducent in de Zuid Spaanse regio Montilla-Moriles. Het bedrijf werd in 1922 opgericht door Jose María Toro Albalá, maar de roots gaan terug tot een landgoed dat in 1844 werd gesticht door de grootvader van Albalá, Antonio Sánchez Prieto. Het was de eerste producent die Pedro Ximénez op de markt bracht als een enkele variëteit en het is één van de wijnhuizen die staat voor kwaliteit in de appellatie Montilla-Moriles. Toro Albalá blinkt vooral uit in de productie van zoete vintage wijnen gemaakt met Pedro Ximénez, het vlaggenschip van de regio.
De oorspronkelijke bodega en wijngaard bevonden zich op hellingen in de buurt van Castillo de Poley, een kasteel buiten Aguilar de la Frontera. Het gerucht gaat dat er nog een vat van de wijnoogst uit 1844 is van deze wijngaard, welke nog steeds in de kelder staat. In 1922 verplaatste Jose María Toro Albalá de wijnmakerij naar het pand wat van de eerste energiecentrale in de regio Montilla-Moriles was geweest. Jose María vestigde de naam Bodegas Toro Albalá en richtte de wijnmakerij op de Pedro Ximénez-druif, waar de regio Montilla-Moriles nu bekend om staat. De oude energiecentrale blijft de etikettering thematisch inspireren.
In de jaren ‘80 werd het wijnhuis overgenomen door de huidige eigenaar en oenoloog, Antonio Sánchez Romero. Toro Albalá heeft twee belangrijke wijnhuizen, één in Moriles en de andere in Aguilar de la Frontera. Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie ‘calidad como unica y primera norma’ (kwaliteit is de norm). De productie is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z’n koude winters en snikhete, zeer droge zomers.
De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels, waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma’s een boost krijgt. Daarna worden de druiven geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. De gisting wordt uiteindelijk gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.
Toro Albalá produceert een reeks vintage-gedateerde single-vineyard Pedro Ximenéz met een minimale rijping van 25 jaar in eikenhout. Sommige vaten dateren zelfs van vóór de Spaanse Burgeroorlog. De technieken die worden gebruikt om deze wijnen te maken laten een alcoholgehalte van 15 procent en meer toe zonder te worden versterkt - in tegenstelling tot Sherry. Dit is een van de kenmerken waardoor het Toro Albalá assortiment zo lang en zo succesvol kan verouderen.
Poley Palo Cortado en rama 25 ãnos
Sherry/montilla-moriles
SpanjeDe kleur is amber met koper en groenachtige tinten. Het aroma is zeer intens met tonen van tabaksbladeren, hout en kruiden zoals peper en kruidnagel, citroenschil, fijn gebak en noten zoals walnoot of hazelnoot. Het palet begint droog en mondvullend met een goed gedifinieerde zuurgraad die verdwijnt om ruimte te maken voor zoute nuances. Een intense en elegante wijn.
[VOORRAADNIETBESCHIKBAAR]
[VOORRAADNIETBESCHIKBAAR]
Artikelnummer
09002820
Land
Spanje
Wijnsoort
Versterkte wijn
Oogstjaar
NV
Streek
Andalusië
Producent
Bodegas toro albalá
Appellatie
D.O.P. Montilla-Moriles
Druif
Pedro Ximenez
Inhoud
50 CL
Serveer Temperatuur
10 - 12
Aantal per doos
6
Alcoholpercentage
20%
Flesafsluiting
Kurk
Een wijn met een bijzonder en uniek karakter. De Palo Cortado is geboren in speciale Fino vaten (butts) die, voor verschillende redenen, een andere weg inslaan dan de rest. Het verliest in een vroeg stadium de sluier van de flor en begint oxidatieve veroudering. Deze eigenaardige wijze van veroudering duurt gemiddeld 25 jaar.
De kleur is amber met koper en groenachtige tinten. Het aroma is zeer intens met tonen van tabaksbladeren, hout en kruiden zoals peper en kruidnagel, citroenschil, fijn gebak en noten zoals walnoot of hazelnoot. Het palet begint droog en mondvullend met een goed gedifinieerde zuurgraad die verdwijnt om ruimte te maken voor zoute nuances. Een intense en elegante wijn.
Perfect bij geroosterd lamsvlees, gekruide patrijs, haas en geroosterd wild. Ook erg goed bij voorgerechten als foie gras, bladerdeeghapjes en verschillende soorten ham.Spanje
Spanje is het drie na grootste wijn producerende land ter wereld. Hier worden veel verschillende druivenrassen verbouwd en het land kent zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden. De opbrengst per hectare is veel lager, omdat de wijngaarden niet intensief beplant zijn. Dit heeft te maken met het feit dat er simpelweg genoeg ruimte is om de druiven ruim aan te planten.
De grootste wijnregio’s zijn Rioja, Rueda en Ribera del Duero. Rioja strekt zich uit langs de oevers van rivier de Ebro en staat voor pure kwaliteit. Het was het allereerste Spaanse wijngebied dat de status DOC (denominación de origen calificada) verwierf. In Rueda worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd zoals de frisse Verdejo en in het hart van Noord-Spanje vind je wijnstreek Ribera del Duero. De wijngaarden hier strekken zich uit in de vallei langs de oever van rivier de Duero en de meest verbouwde druif is Tempranillo. De basis van de betere Spaanse wijnen.
Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.