Schloss Johannisberg is het allereerste Riesling wijnhuis ter wereld en heeft met zijn unieke wijncultuur een rijke geschiedenis. Vanaf het begin van Schloss Johannisberg’s wijnhistorie was daar Karel de Grote. De mythe vertelt dat hij vanuit zijn paleis in Ingelheim de vroege sneeuw zag smelten op zijn landgoed. Om deze reden was hij ervan verzekerd dat deze plek bijzonder geschikt was voor wijnbouw en hij plantte de eerste wijnstokken. Zijn zoon, Louis de Pious, certificeerde deze wijngaard op 4 augustus 817. Vandaag de dag beslaat de omvang van het wijngebied van Schloss Johannisberg 35 hectare en is in volledig eigendom van wijnbouw domein Schloss Johannisberg. De 50e breedtegraad loopt precies door de wijngaard en in het noorden is de wijngaard perfect beschermd tegen de koude wind door de beboste heuvels van de Taunus.
Schloss Johannisberg is ongetwijfeld Duitslands meest prestigieuze wijngoed en wereldvermaard om zijn Rieslings. Het is het oudste Riesling wijngoed ter wereld en sinds 1720 wordt er voor 100% Riesling geproduceerd. Het wijngoed ligt centraal in het gebied en kent een rijke historie, oorspronkelijk was het een klooster, dat later als kasteel in gebruik werd genomen. Het is zelfs ooit in het bezit geweest van ons vorstenhuis.
De wijnen zijn de meest elegante van Rheingau gebied en winnen aan balans en soepelheid naarmate ze ouderen. In de schitterende wijnkelder heeft men sinds 1748 steeds enkele flessen bewaard, zodat er nu een unieke verzameling is aangelegd. Eens per 25 jaar worden de wijnen gekeurd en voorzien van nieuwe kurken. En, zo wordt er verzekerd, zelfs de oudste witte wijnen zijn nog zeer goed drinkbaar!
Invloed van de Rijn
In het zuiden stroomt rivier de Rijn die aan de voet van de berg ligt. De bodemvorming is puur Taunuskwartsiet met daar bovenop losse klei die op een zeer speciale manier water en warmte opslaat.
Afhankelijk van de jaargang en rijpheid, worden de Schloss Johannisberg-wijnen gefermenteerd in grote houten vaten of in temperatuurgestuurde roestvrije tanks. Schloss Johannisberg draagt verschil uit in jaargangen en kan individueel inspelen op de kenmerken van de Riesling. Door het gebruik van eikenhouten vaten gemaakt van hout uit het eigen kasteelbos krijgen de wijnen authenticiteit en uniekheid.
Vandaag de dag voelt Schloss Johannisberg zich verplicht tot het testbaar maken van de Duitse wijncultuur door het maken van expressieve en onvergankelijke wijnen.