Een imposante fles, de XO van Louis Royer. Een inmiddels 150 jaar oud cognachuis uit Jarnac, in het hart van de Charente.
De term XO staat voor Extra Old, maar betekent in dit geval niet hetzelfde als bij bijvoorbeeld whisky. De Franse wet bepaalt dat het jongste bestanddeel in de blend de benaming van de cognac aangeeft. Voor de XO houdt dit in dat dit bestanddeel minstens zes jaar oud moet zijn, genoeg om veel smaak uit het eikenhout op te nemen. Volgens de fabrikant moet dit 'laag na laag' smaken opleveren als 'royale gekonfijte sinaasappel, in de zon gedroogde abrikozen, bramen, blauwe bessen en rijke lychee.' En 'Delicate parfums van acacia, kamperfoelie en bloemige aroma’s combineren met tonen van kruidige en zijdeachtige nootmuskaat. Daarna volgen geleidelijk aroma’s van chocolade, toffee en vanille. En tot slot milde tabakstonen.'
Geur: Die is in eerste instantie overweldigend en zwaar. Het aroma omhelst je, pakt je beet, trekt je de fles is. Zoetig, karamel, veel vanille en dadels, maar vriendelijk. De geur van deze Louis Royer XO als een zeemeermin die nietsvermoedende zeelui verleidt. Kom kijken. Welk avontuur schuilt er in het glas?
Smaak: Als we er in duiken is de smaak zoals we al verwachtten: behoorlijk zoet, zware karamel, dikke appelstroop. Maar dat is in eerste instantie. Sommigen kenmerken de zoetigheid als zacht en - de meermin blijft doorgaan met haar verleidingspel - vriendelijk. Je blijft er slokjes van inschenken, of je nu wil, of niet. Toch nog even proeven, even wat meer. De alcohol bijt zachtjes in je keel maar is niet extreem, deze cognac is een pleaser van voor tot achter.