Fourcroy - Wijnkopers van wereldklasse.
Winkelmand
Domaines Schlumberger

Domaines Schlumberger Cuvee Christine Gewürztraminer Vendages Tardives AOC

Witte wijnen

Frankrijk

Dit is echt een wijn om de tijd voor te nemen. Gaat goed samen met een blauwaderkaas, zoals de Fourme d'Ambert. Of als besluit van de maaltijd met een tarte tatin van mango met gember.

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08104480
Op voorraad
Artikelnummer08104480
Inhoud37,5 CL

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08104480
    • Artikelnummer

      08104480

    • Land

      Frankrijk

    • Wijnsoort

      Dessertwijn

    • Oogstjaar

      2015

    • Streek

      Elzas

    • Producent

      Domaines Schlumberger

    • Appellatie

      Alsace

    • Inhoud

      37,5 CL

    • Smaak

      Fruitig, Krachtig, Complex, Aromatisch, volle body

    • Serveer Temperatuur

      12 - 14

    • Aantal per doos

      12

    • Kleur

      Wit

    • cru

      Vendange Tardives

    • Flesafsluiting

      Kurk

  • Christine Schlumberger (1894-1971) beheerde de Domaines Schlumberger bijna twintig jaar streng en goed. De Vendanges Tardives (appellation sinds 1984) zijn wijnen van overrijpe druiven, die een aantal weken na de oogst worden geplukt. In tegenstelling tot veel andere zoete wijnen behouden deze wijnen hun frisheid en een natuurlijk zuurtje, wat hun een unieke smaak geeft.

    De druiven voor de Gewürztraminer Vendanges Tardives komen exclusief van Grand Cru Kessler.

    Vinificatie: De druiven worden handmatig geoogst in onze steile wijngaard, daarna in kleine kratten (om te voorkomen dat het fruit wordt geplet) vervoerd naar de wijnmakerij wijnmakerij waar ze vervolgens langzaam worden geperst. Na een opslag van zo'n 3 dagen wordt het perfect heldere sap overgebracht naar tonnen om te gisten, waarbij de temperatuur strikt wordt gereguleerd. De fermentatie duurt 1 tot 3 maanden tot het voorjaar. De wijnen worden dan gestabiliseerd, gefilterd en gebotteld.

    De kleur is goudgeel en intens met lichtreflecties van een goede intensiteit. Het kleurverloop is helder, onvertroebeld en transparant. De wijn is geconcentreerd en heeft een jeugdig karakter. De neus is opvallend, plezierig en intens. Verfijnde en exotische geuren voeren de boventoon: banaan, mango, papaja, passievrucht, bloedsinaasappel en ook een florale toets (rozen). Bij contact met zuurstof worden deze geuren versterkt en ontstaan er ook indrukken van citroen, abrikoos, witte perzik, lychee, specerijen en gekonfijte gember. De fantastische overrijping brengt een fascinerend geurenpalet teweeg. De sensuele en bedwelmende geur brengt het beste van de druivensoort naar boven. De aanzet in de mond is dicht, strelend en aanlokkelijk. Hij heeft een zijdezachte toets en de alcoholbasis heeft een volle body. De wijn ontwikkelt zich met een markante levendigheid verder, met een mousserende toets. De aroma's die we al in de neus bemerkten, komen terug en het exotische karakter voert nog steeds de boventoon: : citroen, bloedsinaasappel, witte perzik, abrikoos, banaan, passievrucht, papaja, mango, bloemen, rozen, specerijen en gember. We nemen ook een hartig bittertje waar. De afdronk is lang, met een openhartige levendigheid en een aanhoudend bittertje. Deze wijn verdient veel superlatieven. De balans is ongekend! Een perfecte wijn met een mooie alcoholbalans en soepele, diepe, uitgebalanceerde complexe aroma's.

    Dit is echt een wijn om de tijd voor te nemen. Gaat goed samen met een blauwaderkaas, zoals de Fourme d'Ambert. Of als besluit van de maaltijd, met een soep van witte perziken met Szechuanpeper, gegratineerd exotisch fruit met een frambozencoulis en een rozensorbet of een tarte tatin van mango met gember.

  • Frankrijk

    Frankrijk is het beroemdste en meest toonaangevende wijnland ter wereld. Eeuwenlang wordt er al wijn gemaakt in grote hoeveelheden, hoge kwaliteit en unieke veelzijdigheid. In Frankrijk zijn drie kwaliteitsgroepen waar je wijn in kan delen. De eerste groep is ‘Vin de France’. Dit zijn eenvoudige wijnen, ook wel bekend als tafelwijn. De tweede groep is ‘Indication Géographique Protégée’. Dit betekent dat een wijn uit een bepaalde streek komt en hiermee wordt het beschermd tegen namaak. Ten derde heeft Frankrijk als eerste land een systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd en zo werd in 1935 de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC’s definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden. De wijnen in deze groep moeten voldoen aan strenge eisen zoals een bepaalde leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen, de opbrengst van druiven en het productiegebied.

    Van het noorden tot het zuiden en het oosten tot het westen, er is geen gebied in Frankrijk waar geen druivenstokken staan aangeplant. Het heeft een diversiteit aan klimaten en bijzonder complexe bodems (terroirs). Hierdoor biedt het een grote variëteit aan kwaliteitswijnen, afkomstig uit een tal van streken, gemaakt van diverse druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. 

  • Elzas:

    In het noordoosten, grenzend aan Duitsland ligt de Elzas of Alsace in het Frans. Het is een schilderachtig, smal en langgerekt wijngebied aan de voet van de Vogezen. Het gebied was ooit Duits, maar is sinds 1648 in Franse handen. Wijnen uit de Elzas zijn overwegend wit, karakteristiek en fris en worden vernoemd naar het druivenras waarvan ze zijn gemaakt. Veel voorkomende druiven zijn Riesling, Muscat, Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc. Deze druivenrassen zijn de zogenoemde edele druivenrassen van de Elzas en alleen deze druiven zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru AOC. Ook worden er mousserende wijnen, de zogenaamde Crémant d’Alsace, gemaakt en een klein percentage rode wijn, voornamelijk Pinot Noir.

Domaines Schlumberger

Het verhaal begint in 1810 wanneer Nicolas Schlumberger, eigenaar van een textielbedrijf, 20 hectare grond met wijnstokken koopt. In 1920, na 50 jaar Duitse bezetting, WOI en de crisis met de druifluis, besluit Ernest Schlumberg de Guebwiller-wijngaard te redden en koopt hij 140 hectare met wijnstokken. Eric Beydon-Schlumberger plant in 1970 de hele wijngaard opnieuw aan en zet het wijnhuis internationaal op de kaart. Tegenwoordig zorgen twee generaties voor de wijngaard: Alain Beydon-Schlumberger en Thomas en Séverine Schlumberger.

Maar liefst 4 Grand Cru's

De Domaines Schlumberger maken alleen wijn van hun eigen oogst, waaronder 4 Grands Cru’s verspreid over meer dan 65 hectare, de helft van de wijngaard. De nieuwste Grands Cru’s zijn Kitterlé, Kessler, Spiegel en Searing.

De wijnstokken staan op zeer steile hellingen en geven een beperkte opbrengst, 50% minder dan het regionale gemiddelde. Daarvoor werkt een team van twee metselaars het hele jaar door aan het onderhoud van de 50 km lange muren van de in terrasvorm aangelegde wijngaard.

In de kelder zijn er 120 grote vaten waarin het sap wordt opgevangen voor de alcoholische gisting. Daarna moeten de wijnen een aantal maanden rusten in de thermo-gereguleerde roestvrijstalen vaten.

https://www.domaines-schlumberger.com/ 

Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.