Fourcroy - Wijnkopers van wereldklasse.
Winkelmand
Domaines Schlumberger

Domaines Schlumberger Kessler Gewürztraminer Grand Cru AOC

Witte wijnen

Frankrijk

Deze wijn gaat goed samen met pittige keukens: Thaise grote garnalen, een pittige soep met garnalen en kokosmelk of een blauwaderkaas, zoals de Fourme d'Ambert.

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08104470
Op voorraad
Artikelnummer08104470
Inhoud75 CL

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08104470
    • Artikelnummer

      08104470

    • Land

      Frankrijk

    • Oogstjaar

      2020

    • Streek

      Elzas

    • Producent

      Domaines Schlumberger

    • Appellatie

      Alsace

    • Inhoud

      75 CL

    • Smaak

      Fruitig, Krachtig, Complex, Aromatisch, volle body

    • Serveer Temperatuur

      10 - 12

    • Aantal per doos

      6

    • Kleur

      Wit

    • cru

      Grand cru

    • Flesafsluiting

      Kurk

  • Kessler gaat al terug tot 1394 en wordt sinds 1830 onder deze naam verkocht. Kessler heeft een vulkanische bodem en in het midden van het perceel is een kleine vallei met een ligging naar het oosten/zuid-oosten, waardoor de wijngaard wordt beschermd tegen de noordenwind en koude luchtstromen uit de vallei van Guebwiller. Een natuurlijke uitbreiding van de Grand Cru Kitterlé.

    Vinificatie: Persing van de hele druif, waarbij het sediment op natuurlijke wijze naar beneden zakt en het heldere sap vervolgens wordt verplaatst naar een andere tank. Eén tot vier maanden fermentatie in thermogereguleerde vaten. Verdere rijping op de droesem voor 8 maanden.

    De kleur is licht goudgeel met intens groene reflecties. Het kleurverloop is helder, onvertroebeld en transparant. De wijn heeft een jeugdig karakter. De neus is opvallend, plezierig en intens. Exotische geuren voeren de boventoon: passievrucht, papaja, citrusvruchten (grapefruit, gekonfijte sinaasappel) en bloemen (rozen). Bij contact met zuurstof worden deze geuren versterkt en ontstaan er ook indrukken van mango en specerijen (gekonfijte gember, witte peper). Het perfecte profiel van een grootse Gewürztraminer! Zoals te verwachten heeft deze Kessler een extravert karakter die schitterend in balans is met de frisheid van die wijn. De aanzet in de mond is dicht en mergachtig en de alcoholbasis heeft een volle body. De wijn ontwikkelt zich scherp verder, met een mousserende toets. De aroma's die we al in de neus bemerkten komen terug, waarbij de boventoon wordt gevoerd door papaja, passievrucht, mango, citrusvruchten (bloedsinaasappel, grapefruit), bloemen (rozen) en specerijen (witte peper, gekonfijte gember). We proeven een delicaat bittertje. De afdronk is lang, met een openhartige, aanhoudende levendigheid. De geweldige en heerlijke balans komt terug in de verticale kwaliteiten van het terroir. Het smaakpalet verrijkt de structuur met een stimulerende charme. Een geweldige wijn!

    Deze wijn gaat goed samen met pittige keukens: Thaise grote garnalen, een curry van kip met banaan en uien, een pittige soep met garnalen en kokosmelk of een blauwaderkaas, zoals de Fourme d'Ambert.

     

  • Frankrijk

    Frankrijk is het beroemdste en meest toonaangevende wijnland ter wereld. Eeuwenlang wordt er al wijn gemaakt in grote hoeveelheden, hoge kwaliteit en unieke veelzijdigheid. In Frankrijk zijn drie kwaliteitsgroepen waar je wijn in kan delen. De eerste groep is ‘Vin de France’. Dit zijn eenvoudige wijnen, ook wel bekend als tafelwijn. De tweede groep is ‘Indication Géographique Protégée’. Dit betekent dat een wijn uit een bepaalde streek komt en hiermee wordt het beschermd tegen namaak. Ten derde heeft Frankrijk als eerste land een systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd en zo werd in 1935 de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC’s definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden. De wijnen in deze groep moeten voldoen aan strenge eisen zoals een bepaalde leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen, de opbrengst van druiven en het productiegebied.

    Van het noorden tot het zuiden en het oosten tot het westen, er is geen gebied in Frankrijk waar geen druivenstokken staan aangeplant. Het heeft een diversiteit aan klimaten en bijzonder complexe bodems (terroirs). Hierdoor biedt het een grote variëteit aan kwaliteitswijnen, afkomstig uit een tal van streken, gemaakt van diverse druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. 

  • Elzas:

    In het noordoosten, grenzend aan Duitsland ligt de Elzas of Alsace in het Frans. Het is een schilderachtig, smal en langgerekt wijngebied aan de voet van de Vogezen. Het gebied was ooit Duits, maar is sinds 1648 in Franse handen. Wijnen uit de Elzas zijn overwegend wit, karakteristiek en fris en worden vernoemd naar het druivenras waarvan ze zijn gemaakt. Veel voorkomende druiven zijn Riesling, Muscat, Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc. Deze druivenrassen zijn de zogenoemde edele druivenrassen van de Elzas en alleen deze druiven zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru AOC. Ook worden er mousserende wijnen, de zogenaamde Crémant d’Alsace, gemaakt en een klein percentage rode wijn, voornamelijk Pinot Noir.

Domaines Schlumberger

Het verhaal begint in 1810 wanneer Nicolas Schlumberger, eigenaar van een textielbedrijf, 20 hectare grond met wijnstokken koopt. In 1920, na 50 jaar Duitse bezetting, WOI en de crisis met de druifluis, besluit Ernest Schlumberg de Guebwiller-wijngaard te redden en koopt hij 140 hectare met wijnstokken. Eric Beydon-Schlumberger plant in 1970 de hele wijngaard opnieuw aan en zet het wijnhuis internationaal op de kaart. Tegenwoordig zorgen twee generaties voor de wijngaard: Alain Beydon-Schlumberger en Thomas en Séverine Schlumberger.

Maar liefst 4 Grand Cru's

De Domaines Schlumberger maken alleen wijn van hun eigen oogst, waaronder 4 Grands Cru’s verspreid over meer dan 65 hectare, de helft van de wijngaard. De nieuwste Grands Cru’s zijn Kitterlé, Kessler, Spiegel en Searing.

De wijnstokken staan op zeer steile hellingen en geven een beperkte opbrengst, 50% minder dan het regionale gemiddelde. Daarvoor werkt een team van twee metselaars het hele jaar door aan het onderhoud van de 50 km lange muren van de in terrasvorm aangelegde wijngaard.

In de kelder zijn er 120 grote vaten waarin het sap wordt opgevangen voor de alcoholische gisting. Daarna moeten de wijnen een aantal maanden rusten in de thermo-gereguleerde roestvrijstalen vaten.

https://www.domaines-schlumberger.com/ 

Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.