Fourcroy - Wijnkopers van wereldklasse.
Winkelmand
Domaines Schlumberger

Domaines Schlumberger 'Les Princes Abbés' Riesling

Witte wijnen

Frankrijk

Een ideale begeleider van een Oosterse salade met papaja, een Thaise bouillon met garnalenwontons, een soep met kokosmelk en grote garnalen of een geitenkaasje met bieslook. 

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08104370
Op voorraad
Artikelnummer08104370
Inhoud75 CL

Merk
Los voetbed
Nee
Categorie
Witte wijnen
Materiaal buitenkant
Bestelcode
08104370
    • Artikelnummer

      08104370

    • Land

      Frankrijk

    • Oogstjaar

      2021

    • Streek

      Elzas

    • Producent

      Domaines Schlumberger

    • Appellatie

      AOC Alsace

    • Druif

      Riesling

    • Inhoud

      75 CL

    • Smaak

      Fris, Fruitig, Aromatisch, Mineraliteit

    • Serveer Temperatuur

      10 - 12

    • Aantal per doos

      6

    • Kleur

      Wit

    • Alcoholpercentage

      13%

    • Flesafsluiting

      Kurk

  • De Riesling is de meest edele en verfijnde druivensoort van de Elzas. De druif werd in de 15e eeuw vanuit het Rijngebied geïntroduceerd en is naar verluidt oorspronkelijk afkomstig uit de regio van Orléans. Hij verschilt sterk van zijn Duitse evenknie en van de vele andere Rieslings die nu wereldwijd hun intrede doen. 

    De Riesling-druivenstokken van Schlumberger bevinden zich voornamelijk in de buurt van Bollenberg, in de wijngaard van Saering en Kessler en ook in de jonge wijngaarden van Kitterlé.

    Vinificatie: Langzame pneumatische persing, waarbij het sediment op natuurlijke wijze naar beneden zakt en het heldere sap vervolgens wordt verplaatst naar een andere tank. Eén tot vier maanden fermentatie in thermogereguleerde vaten. Rijpt op de droesem voor zes tot acht maanden. 

    De kleur is lichtgeel met lichtreflecties van een goede intensiteit. Het kleurverloop is helder, onvertroebeld en transparant. De wijn heeft een jeugdig karakter. De neus is opvallend, plezierig en intens. Frisse geuren overheersen: citrusvruchten (yuzuschil, clementine, citroen), exotische vruchten (ananas) en specerijen (gember). Bij contact met zuurstof worden deze geuren versterkt en ontstaan er ook indrukken van witte perzik, abrikoos en een lichte rokerigheid zoals potlood. De neus toont een geraffineerd rijp en opwekkend profiel. Daarna volgt de kenmerkende plezierige frisheid. Een echt succes! De aanzet in de mond is slank met een volle body. De wijn ontwikkelt zich scherp verder, met een mousserende toets. We komen dezelfde aroma's tegen als in de neus, waarin citrusvruchten nog steeds de boventoon voeren (yuzuschil, limoen, clementine), witte perzik, bloemen en specerijen (gember). We nemen ook een licht bittertje waar. De afdronk heeft een goede lengte met een openhartige levendigheid en een aanhoudend bittertje. Het profiel is levendig en scherp. Een beetje koppig, maar met een elegant en levendig aromatisch palet.  

    Een ideale begeleider van een Oosterse salade met papaja, een Thaise bouillon met garnalenwontons, een soep met kokosmelk en grote garnalen of een geitenkaasje met bieslook.

  • Frankrijk

    Frankrijk is het beroemdste en meest toonaangevende wijnland ter wereld. Eeuwenlang wordt er al wijn gemaakt in grote hoeveelheden, hoge kwaliteit en unieke veelzijdigheid. In Frankrijk zijn drie kwaliteitsgroepen waar je wijn in kan delen. De eerste groep is ‘Vin de France’. Dit zijn eenvoudige wijnen, ook wel bekend als tafelwijn. De tweede groep is ‘Indication Géographique Protégée’. Dit betekent dat een wijn uit een bepaalde streek komt en hiermee wordt het beschermd tegen namaak. Ten derde heeft Frankrijk als eerste land een systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd en zo werd in 1935 de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC’s definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden. De wijnen in deze groep moeten voldoen aan strenge eisen zoals een bepaalde leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen, de opbrengst van druiven en het productiegebied.

    Van het noorden tot het zuiden en het oosten tot het westen, er is geen gebied in Frankrijk waar geen druivenstokken staan aangeplant. Het heeft een diversiteit aan klimaten en bijzonder complexe bodems (terroirs). Hierdoor biedt het een grote variëteit aan kwaliteitswijnen, afkomstig uit een tal van streken, gemaakt van diverse druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. 

  • Elzas:

    In het noordoosten, grenzend aan Duitsland ligt de Elzas of Alsace in het Frans. Het is een schilderachtig, smal en langgerekt wijngebied aan de voet van de Vogezen. Het gebied was ooit Duits, maar is sinds 1648 in Franse handen. Wijnen uit de Elzas zijn overwegend wit, karakteristiek en fris en worden vernoemd naar het druivenras waarvan ze zijn gemaakt. Veel voorkomende druiven zijn Riesling, Muscat, Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc. Deze druivenrassen zijn de zogenoemde edele druivenrassen van de Elzas en alleen deze druiven zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru AOC. Ook worden er mousserende wijnen, de zogenaamde Crémant d’Alsace, gemaakt en een klein percentage rode wijn, voornamelijk Pinot Noir.

Domaines Schlumberger

Het verhaal begint in 1810 wanneer Nicolas Schlumberger, eigenaar van een textielbedrijf, 20 hectare grond met wijnstokken koopt. In 1920, na 50 jaar Duitse bezetting, WOI en de crisis met de druifluis, besluit Ernest Schlumberg de Guebwiller-wijngaard te redden en koopt hij 140 hectare met wijnstokken. Eric Beydon-Schlumberger plant in 1970 de hele wijngaard opnieuw aan en zet het wijnhuis internationaal op de kaart. Tegenwoordig zorgen twee generaties voor de wijngaard: Alain Beydon-Schlumberger en Thomas en Séverine Schlumberger.

Maar liefst 4 Grand Cru's

De Domaines Schlumberger maken alleen wijn van hun eigen oogst, waaronder 4 Grands Cru’s verspreid over meer dan 65 hectare, de helft van de wijngaard. De nieuwste Grands Cru’s zijn Kitterlé, Kessler, Spiegel en Searing.

De wijnstokken staan op zeer steile hellingen en geven een beperkte opbrengst, 50% minder dan het regionale gemiddelde. Daarvoor werkt een team van twee metselaars het hele jaar door aan het onderhoud van de 50 km lange muren van de in terrasvorm aangelegde wijngaard.

In de kelder zijn er 120 grote vaten waarin het sap wordt opgevangen voor de alcoholische gisting. Daarna moeten de wijnen een aantal maanden rusten in de thermo-gereguleerde roestvrijstalen vaten.

https://www.domaines-schlumberger.com/ 

Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.