In 1997 kocht de familie Tommasi een landgoed in Pitigliano (provincie Grosseto) een paar kilometer van Sovana, Sorano en de thermale baden van Saturnia, en zette het Toscaans project Poggio al Tufo op. Het landgoed Pitigliano strekt zich uit over 200 ondergedompelde hectare in eeuwenoude bossen, waarvan 66 hectare wijngaarden worden verbouwd op een bodem van vulkanische oorsprong en rijk aan turfsteen. Enkele jaren later breidde het project zich verder uit met de aankoop van het Doganella-landgoed, 24 hectare volledig gewijd aan biologische teelt en van
Tenuta di Scansano, 80 hectare in het hart van het DOCG-gebied Del Morellino.
Specifiek komt deze wijn uit het Toscaanse wijngebied Valpolicella en is gemaakt van Sangiovese- en Cabernet Sauvignon druiven. Twee verschillende druivenrassen die vaak een gelukkig huwelijk vinden in Toscane. De druivenrassen zijn afkomstig van de gelijknamige wijngaard, volledig verbouwd op vulkanische grond, gelegen in de gemeente Pitigliano, in de provincie Grosseto. Na de traditionele vinificatie rijpt de wijn gedurende een jaar in Slavonische eikenhouten vaten voordat het wordt gebotteld.
De kleur is levendig en robijnrood. In de neus aroma's van bramen, kersen, frambozen en gedroogde kruiden. In de mond is hij vol, rond, zacht en elegant met in de afdronk rijp fruit.
Perfect bij gerechten met risotto en wit vlees, maar ook diverse vleeswaren, kalfswang en verse kazen.