Het wijnhuis Vallformosa heeft geen eigen wijngaarden. Het kan rekenen op een veel rijkere bron van topdruiven: meer dan 500 toegewijde wijnboeren vormen samen het hart van deze onderneming. De Club Yo Soy Vallformosa is een platform voor uitwisseling van informatie en kennis, alsook de garantie op sociale zekerheid, opleiding, samenwerking en streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit. Vallformosa kan op deze manier vanaf de aanplant van nieuwe percelen, doorheen het hele groeiseizoen tot en met de vinificatie en botteling de gehele productieketen aansturen en verbeteren. Samen met 500 families garandeert Vallformosa een duurzame landbouw met respect voor de omgeving en de natuur, resulterend in superieure kwaliteit.
Met meer dan 150 jaar geschiedenis, heeft Vallformosa zich op deze manier weten te onderscheiden op vlak van kwaliteit en zorg voor onze leefwereld, die veel verder gaat dan louter woorden. Elke dag opnieuw worden initiatieven opgestart en investeringen gedaan om onze voetafdruk te verkleinen. Verhoogde aandacht gaat uit naar conserveringsprojecten in wat bekend staat als Area+500, een gebied in hoger gelegen Penedès met een uitzonderlijke biodiversiteit waar de wijngaarden sinds eeuwen perfect geïntegreerd zijn tussen rotsen en heuvels. Het cultiveren van druiven is moeilijker hier, en daardoor ook vaak handmatig, maar de kwalitatieve aspecten van het terroir spreken voor zich.
Vallformosa plaatst mensen en omgeving centraal, en wil superieure cava’s en wijnen produceren door in te zetten op innovatie en duurzaamheid.
De druiven worden handmatig geoogst. De eerste fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 16ºC. De tweede fermentatie vindt plaats op fles volgens de traditionele methode. Vervolgens rijpt de wijn gedurende 28 maanden op de droesem.
De verschijning is mooi helder met een fijne, persistent perlage die een delicate kroon vormen. De neus is fruitig, complex en elegant met frisse aroma’s van peer, appel, citrus en florale tonen gecombineerd met geroosterde tonen en gedroogd fruit. Op het gehemelte is de wijn krachtig, fris, romig en smakelijk met een goede zuurgraad. Terugkerende aroma’s van het palet inde mond, een mooie body en een lange, droge, zeer aangename afdronk.
Perfect als aperitief, maar ook om te combineren met rijstgerechten, zeevruchten, Iberische ham en kazen, evenals desserts en een breed scala aan gerechten gemaakt met wit vlees en/of gevogelte.