Tommasi 'Le Fornaci' Lugana DOC 2023
TOMMASI VITICOLTORI
ItalieIntens en helder strogeel van kleur. In de neus geurige en fruitige aroma's met tonen van topisch fruit en grapefruit. De smaak is droog en harmonieus met een elegante frisheid. Intens, peristent en mineraal met een typische hint van amandel.
Tommasi Viticoltori is gelegen in Pedemonte, een dorpje in het hart van de Valpolicella Classico-regio. Grootvader Giacomo Tommasi begon ooit met een kleine wijngaard, die zich inmiddels decennialang verder heeft ontwikkeld. De wijngaarden strekken zich uit over een landgoed van 205 hectare. 105 hectare bevindt zich in de Valpolicella Classico-regio, zoals op de prestigieuze heuvels van La Groletta, Conca d’Oro en Ca’ Florian. De andere 100 hectare ligt in de Verona DOC-regio’s. Deze wijngaarden zijn allen gezegend door moeder natuur met een fantastisch landschap en de perfecte groei omstandigheden.
Tommasi specialiseert zich al tientallen jaren met groot succes in de productie van de Amarone Classico, zonder twijfel de meest prestigieuze wijn uit de Valpolicella regio en één van de beste wijnen ter wereld. Gemaakt volgens de traditionele ‘Appassimento’ methode. Alleen de beste en meest rijpe trossen worden voor Amarone gebruikt. Na de oogst worden de druiven op kleine rekken gehangen in open gebouwen, waar ze door de koele herfst en winter bries indrogen tot februari. Ze verliezen daarbij ongeveer 50% van hun gewicht en de natuurlijke suikers worden geconcentreerd. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende minimaal 3 jaar op Sloveens eiken vaten van 35 hl en daarna nog een jaar op fles. Tommasi is het voorbeeld van een succesvolle samensmelting van traditie, familie en vooruitstrevendheid met Italiaanse stijl en klasse.
Tommasi Lugana wordt gemaakt van Turbiana (ofwel Trebbiano di Lugana) druiven van de 'Le Fornaci' wijngaard in San Martino, de zone van Lugana ten zuiden van het Gardameer. De Turbiana druif geeft de wijn zijn volle, sappige karakter.
Intens en helder strogeel van kleur. In de neus geurige en fruitige aroma's met tonen van topisch fruit en grapefruit. De smaak is droog en harmonieus met een elegante frisheid. Intens, peristent en mineraal met een typische hint van amandel.
Ideaal als aperitief, maar ook bij voorgerechten en fingerfood, meer- en zeevis, hartige voorgerechten, risotto, delicaat vlees en zachte kazen.
SKU | 8531320 |
---|---|
Land | Italie |
Wijnsoort | Wit |
Oogstjaar | 2023 |
Streek | Veneto |
Producent | TOMMASI VITICOLTORI |
Appellatie | Lugana |
Druif | Turbiana |
Inhoud | 75 CL |
Serveer Temperatuur | 10 - 12 |
Flesafsluiting | Kurk |
Tommasi Viticoltori is gelegen in Pedemonte, een dorpje in het hart van de Valpolicella Classico-regio. Grootvader Giacomo Tommasi begon ooit met een kleine wijngaard, die zich inmiddels decennialang verder heeft ontwikkeld. De wijngaarden strekken zich uit over een landgoed van 205 hectare. 105 hectare bevindt zich in de Valpolicella Classico-regio, zoals op de prestigieuze heuvels van La Groletta, Conca d’Oro en Ca’ Florian. De andere 100 hectare ligt in de Verona DOC-regio’s. Deze wijngaarden zijn allen gezegend door moeder natuur met een fantastisch landschap en de perfecte groei omstandigheden.
Tommasi specialiseert zich al tientallen jaren met groot succes in de productie van de Amarone Classico, zonder twijfel de meest prestigieuze wijn uit de Valpolicella regio en één van de beste wijnen ter wereld. Gemaakt volgens de traditionele ‘Appassimento’ methode. Alleen de beste en meest rijpe trossen worden voor Amarone gebruikt. Na de oogst worden de druiven op kleine rekken gehangen in open gebouwen, waar ze door de koele herfst en winter bries indrogen tot februari. Ze verliezen daarbij ongeveer 50% van hun gewicht en de natuurlijke suikers worden geconcentreerd. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende minimaal 3 jaar op Sloveens eiken vaten van 35 hl en daarna nog een jaar op fles. Tommasi is het voorbeeld van een succesvolle samensmelting van traditie, familie en vooruitstrevendheid met Italiaanse stijl en klasse.
Tommasi Lugana wordt gemaakt van Turbiana (ofwel Trebbiano di Lugana) druiven van de 'Le Fornaci' wijngaard in San Martino, de zone van Lugana ten zuiden van het Gardameer. De Turbiana druif geeft de wijn zijn volle, sappige karakter.
Intens en helder strogeel van kleur. In de neus geurige en fruitige aroma's met tonen van topisch fruit en grapefruit. De smaak is droog en harmonieus met een elegante frisheid. Intens, peristent en mineraal met een typische hint van amandel.
Ideaal als aperitief, maar ook bij voorgerechten en fingerfood, meer- en zeevis, hartige voorgerechten, risotto, delicaat vlees en zachte kazen.