Ramos Pinto Vintage 2003 Port
Ramos Pinto
PortugalEen intense en zeer dekkende violette kleur. Het heeft een complex aroma dat rood fruit combineert met kruiden en tonen van donkere chocolade en peper. In de mond is de wijn goed gestructureerd, zeer vol en combineert met een smaak van rijp maar zeer intens fruit en energieke tannines die de wijn een groot verouderingspotentieel geven. Een extreem aanhoudende en intense afdronk.
Ramos Pinto werd opgericht in 1880 door Adriano Ramos Pinto en is uitgegroeid tot een toonaangevend wijnhuis dat uitstekende port en Douro-wijn produceert. Innovatie en respect voor tradities lopen als een rode draad door de geschiedenis van het wijnhuis, dat een unieke filosofie heeft voor de productie en selectie van de beste druiven en de meest geschikte terroirs.
Ramos Pinto is eigenaar van vier wijngaarden in de Douro-wijnregio die in totaal zo’n 360 hectare beslaan: Quintas do Bom Retiro en da Urtiga, traditionele wijngaarden in het hart van de Douro-vallei, voor verfijning en raffinement; Quinta dos Bons Ares, een van de modernste wijngaarden in de Douro Superior, voor een frisse en levendige noot; en tot slot Quinta de Ervamoira, gelegen in de Côa-vallei, voor structuur, stevigheid en intens fruit. De druiven voor de Ramos Pinto-wijnen zijn afkomstig uit al deze wijngaarden.
Ramos Pinto Port wijnen worden bereid in het vinificatiecentrum van Ramos Pinto Quinta do Bom Retiro. In het geval van LBV en Vintage port worden de druiven behandeld via de tradtionele lagermethode (stenen persbak die vroeger werd gebruikt om druiven met de voeten te persen). Door deze traditionele techniek wordt het sap extra efficiënt en met zorg uit de druif gehaald. Na de eerste stappen van het wijnbereidingsproces worden de wijnen vervoerd naar de historische wijnkelders in Vila Nova de Gaia waar ze een lang rijpingsproces ondergaan.
In 1990 werd Ramos Pinto onderdeel van de Louis Roederer Groep, die een soortgelijke geschiedenis kent. De karakteristieke kenmerken en kwaliteit waar Ramos Pinto zijn faam aan dankt hebben sindsdien internationaal naam gemaakt.
Het was een goed jaar met enigszins onregelmatige temperaturen, maar een jaar dat uiteindelijk rijke, geconcentreerde wijnen opleverde. De druiven werden te voet vertrapt in troggen. De fermentatie duurde vervolgens vier tot vijf dagen, wat resulteerde in een uitstekende extractie.
Een intense en zeer dekkende violette kleur. Het heeft een complex aroma dat rood fruit combineert met kruiden en tonen van donkere chocolade en peper. In de mond is de wijn goed gestructureerd, zeer vol en combineert met een smaak van rijp maar zeer intens fruit en energieke tannines die de wijn een groot verouderingspotentieel geven. Een extreem aanhoudende en intense afdronk.
SKU | 9001420 |
---|---|
Land | Portugal |
Producent | Ramos Pinto |
Druif | Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional |
Vintage | 2003 |
Inhoud | 75 CL |
Serveer Temperatuur | 14 - 16 |
WineSpectator | 94 |
Wine Advocate | 94 |
Aantal per doos | 6 |
Houten kist | Ja, per 6 flessen |
Flesafsluiting | Kurk |
Ramos Pinto werd opgericht in 1880 door Adriano Ramos Pinto en is uitgegroeid tot een toonaangevend wijnhuis dat uitstekende port en Douro-wijn produceert. Innovatie en respect voor tradities lopen als een rode draad door de geschiedenis van het wijnhuis, dat een unieke filosofie heeft voor de productie en selectie van de beste druiven en de meest geschikte terroirs.
Ramos Pinto is eigenaar van vier wijngaarden in de Douro-wijnregio die in totaal zo’n 360 hectare beslaan: Quintas do Bom Retiro en da Urtiga, traditionele wijngaarden in het hart van de Douro-vallei, voor verfijning en raffinement; Quinta dos Bons Ares, een van de modernste wijngaarden in de Douro Superior, voor een frisse en levendige noot; en tot slot Quinta de Ervamoira, gelegen in de Côa-vallei, voor structuur, stevigheid en intens fruit. De druiven voor de Ramos Pinto-wijnen zijn afkomstig uit al deze wijngaarden.
Ramos Pinto Port wijnen worden bereid in het vinificatiecentrum van Ramos Pinto Quinta do Bom Retiro. In het geval van LBV en Vintage port worden de druiven behandeld via de tradtionele lagermethode (stenen persbak die vroeger werd gebruikt om druiven met de voeten te persen). Door deze traditionele techniek wordt het sap extra efficiënt en met zorg uit de druif gehaald. Na de eerste stappen van het wijnbereidingsproces worden de wijnen vervoerd naar de historische wijnkelders in Vila Nova de Gaia waar ze een lang rijpingsproces ondergaan.
In 1990 werd Ramos Pinto onderdeel van de Louis Roederer Groep, die een soortgelijke geschiedenis kent. De karakteristieke kenmerken en kwaliteit waar Ramos Pinto zijn faam aan dankt hebben sindsdien internationaal naam gemaakt.
Het was een goed jaar met enigszins onregelmatige temperaturen, maar een jaar dat uiteindelijk rijke, geconcentreerde wijnen opleverde. De druiven werden te voet vertrapt in troggen. De fermentatie duurde vervolgens vier tot vijf dagen, wat resulteerde in een uitstekende extractie.
Een intense en zeer dekkende violette kleur. Het heeft een complex aroma dat rood fruit combineert met kruiden en tonen van donkere chocolade en peper. In de mond is de wijn goed gestructureerd, zeer vol en combineert met een smaak van rijp maar zeer intens fruit en energieke tannines die de wijn een groot verouderingspotentieel geven. Een extreem aanhoudende en intense afdronk.