Fourcroy - Wijnkopers van wereldklasse.
Winkelmand
Bestel op tijd voor Hemelvaartsdag (29 mei). Klik hier voor meer infoBestel op tijd voor Hemelvaartsdag. Klik hier voor meer info

Bourgogne | Albert Bichot

Bourgogne | Albert Bichot
21 mei 2025

De familie Bichot heeft een lange geschiedenis in de Bourgogne en vestigde zich daar in 1350. Bijna vijf eeuwen later, in 1831, richtte Bernard Bichot een wijnhandel op in Monthélie, aan de Côte de Beaune. Bernard’s zoon Hippolyte kocht de eerste wijnstokken van de familie in Volnay en het was met de volgende generatie dat het familiebedrijf zich vestigde in de stad Beaune, waar het vandaag de dag nog steeds gevestigd is.

Één van de meest invloedrijke producten van de Bourgogne

Onder leiding van de huidige eigenaar Albéric Bichot is de naam steeds sterker geworden en heeft het bedrijf langzaamaan land verworven. Ze bezitten momenteel 107 hectare verdeeld over 6 landgoederen: Domaine Long-Depaquit in Chablis, Domaine du Clos-Frantin en Château Gris in Nuits-st-Georges, Domaine du Pavillon in Pommard, Domaine Adélie in Mercurey en Domaine de Rochegrès in Moulin à Vent. Elk van deze domeinen is uitgerust met een eigen wijnkelder, waardoor de tijd tussen het plukken en persen minimaal is – een belangrijke factor in de kwaliteit van het eindproduct. De village-wijnen worden geproduceerd in het grote centrale vinificatiecentrum op het hoofdkantoor in Beaune. Naast de wijnen die Albert Bichot op hun eigen landgoederen produceert, blijven ze werken in de traditionele rol van een négociant – druiven kopen van lokale wijnboeren en daar hun eigen wijnen van maken. In totaal zijn er zeventig van deze lokale wijnboeren, met wie zij een langdurige relatie hebben, wat tevens cruciaal is voor het behoud van kwaliteit.

Duurzaamheid is fundamenteel in de filosofie van Albéric Bichot. Alle wijngaarden die zijn bezitten in Côte d’Or en de Côte Chalonnaise zijn biologisch gecertificeerd en ze zijn van plan dit uit te breiden naar andere landgoederen. “We mogen nooit vergeten dat wijn een luxeproduct is, geen noodzaak. We kunnen leven zonder luxe, vooral als het schadelijk is. Het is volkomen redelijk dat de samenleving verwacht dat wijnboeren verantwoordelijk zijn voor de pesticiden die ze gebruiken. In de wijngaard hebben we een mentaliteitsverandering nodig.”

Maison Albert Bichot, een familiebedrijf met een lange geschiedenis, maar met oog voor de toekomst, is en blijft één van de meest invloedrijke producenten van Bourgogne. Door wijnbouw in eigen beheer, eigen vinificatie, eigen kelders en eigen rijpingsmethoden kenmerkt Albert Bichot een eigen stijl. Verfijnd en verleidelijk met de ambitie om de beste wijnen ter wereld te produceren. 

Hieronder nemen we 5 wijnen van Albert Bichot onder de loep:

Albert Bichot Origines Chardonnay

De overheersende witte bloem- en citrusneus leiden tot tonen van honing en gedroogd fruit. De smaak is zeer goed uitgebalanceerd en combineert vakkundig levendigheid en rondheid. Met de charme van zijn aromatische palet, is het een perfecte match voor zeevruchten, vis gekookt in saus of wit vlees.

Albert Bichot Origines Pinot Noir

Flatterende neus met een aantrekkelijk palet van fruitige aroma’s als zwarte bes, rode bes en pruim. Vlezig en evenwichtig in de mond met eikenhouten tonen en een aangename afdronk. Perfect bij geroosterd of gegrild vlees, gevogelte, groenten en milde kazen.

Albert Bichot Aligoté

Bourgogne Aligoté is een appellatie wijn die in heel Bourgogne wordt geproduceerd, vooral in de regio Auxerre, Côte Chalonnaise (regio Chalon-sur-Sâone), de Hautes-Côtes de Beaune en Hautes-Côtes de Nuits. De neus onthult een dominantie van bloemige aroma’s met tonen van witte bloemen die evolueren naar minerale, fruitige tonen met een discrete amandelnoot. Fris en levendig, goed uitgebalanceerd met een verfrissende en aanhoudende afdronk. Perfecte begeleider van eenvoudige vis en zeevruchten of gewoon om zo te drinken.

Albert Bichot Chablis

In het noorden van Bourgogne, niet ver van Auxerre, beslaat de appellatie Chablis een straal van ongeveer 15 kilometer rondom het gelijknamige dorp. Het waren de monniken die hier begonnen met het verbouwen van wijnstokken. De wijnstokken zijn geplant op glooiende hellingen die te maken hebben met verschillende exposities. De ondergrond bestaat uit kalkhoudende en Kimmeridgische klei. De vinificatie en rijping vinden plaats in roestvrijstalentanks en de wijn heeft 10 maanden gerijpt op de fijne droesem. Fris en elegant in de neus met citroenachtige en minerale nuances. Mooie algehele harmonie met opmerkelijke kracht en lengte. Geniet van de frisheid van deze Chablis als aperitief of combineer het met zeevruchten of gegrilde vis. In de Bourgogne wordt Chablis ook graag geserveerd bij versgebakken gougères (soesjes met kaasvulling). 

Albert Bichot Morgon 'Les Charmes'

Net ten westen van Morgon, in het meest zuidelijk gelegen stukje grond van de appelatie, zijn de wijnstokken geplant op hoogtes van 350 tot 400 meter. De verweerde kiezelachtige ondergrond geeft deze Morgon 'Les Charmes' vlezig fruit en uitzonderlijke finesse. De eerste fermentatie gebeurt in temperatuurgecontroleerde open vaten gedurende 9 tot 12 dagen. Vervolgens wordt de wijn opgevoed in 50% roestvrijstalen vaten en 50% in 350-liter houten vaten gedurende 8 tot 9 maanden. Een rijke neus met aroma's van jammig fruit, kruidigheid en een hint van rook. De wijn heeft een goede tanninestructuur die wordt gebalanceerd door zijn frisheid. Een aangenaam lange afdronk. Perfecte combinatie met een borrelplank: gegrild vlees en gevogelte en milde kazen. 

Terug
Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.