Fourcroy - Wijnkopers van wereldklasse.
Winkelmand

Coteaux du Layon | Hauts Perrays

Coteaux du Layon | Hauts Perrays
03 maart 2025

Coteaux du Layon | Domaine des Hauts Perrays

Domaine des Hauts Perrays, gelegen op de hoogten van Chaudefonds-sur-Layon in het hart van Anjou Noir, is een toonbeeld van passie en precisie. Dit wijnhuis, ontstaan uit de samenwerking tussen twee Bourgondische vrienden, Gabin en Stéphane, koestert een diepe verbondenheid met de natuur en het terroir. De wijngaard beslaat 16 hectare, verspreid over diverse terroirs van schistdegradatie, waar druivensoorten als Chenin Blanc, Cabernet Franc, Grolleau, Pineau d'Aunis en Gamay floreren.

Dankzij de invloed van de Layon- en Loire-rivieren ontstaat er een microklimaat met ochtendmist, ideaal voor de ontwikkeling van Botrytis cinerea, ook wel edele rotting genoemd. Dit fenomeen is essentieel voor de productie van de verfijnde Coteaux du Layon, een wijn die zich kenmerkt door zijn rijke zoetheid, frisse zuren en complexe aroma’s van honing, gekonfijt fruit en specerijen.

De Chenin Blanc-druif, de koning van Anjou, speelt hierin de hoofdrol. Oudere wijnstokken, sommige meer dan 60 jaar oud, dragen bij aan de intensiteit en diepgang van deze wijnen. Met een focus op duurzame wijnbouw (HEV-gecertificeerd) en minimale interventie in de kelder, weet Domaine des Hauts Perrays wijnen te creëren die het karakter van hun terroir volledig tot uiting brengen. De combinatie van traditionele methoden en moderne inzichten resulteert in zoete wijnen met een perfecte balans tussen frisheid, finesse en complexiteit.

Domaine des Hauts Perrays Coteaux du Layon

Met de hand geoogst in meerdere selectieve rondes (2 tot 3) om alleen trossen met botrytis (edele rot) te plukken. Langzaam geperst, koude bezinking en een lange fermentatie (4-6 weken) bij 16 tot 18°C. De fermentatie wordt gestopt door koeling om het gebruik van sulfieten te verminderen. Rijping gedurende 10 maanden in tank. Natuurlijke restsuiker: 70 g/L. Licht strogele kleur met gouden nuances. Een complexe neus met tonen van wit fruit (peer, perzik) en witte bloemen (meidoorn, acacia). Perfecte balans tussen honing, gekonfijt fruit en verfrissende zuren. Mineraal in de afdronk. Geniet als aperitief, bij tapas, foie gras, een kaasplankje of een dessert. Klaar om nu te drinken, maar kan 5 - 10 jaar worden bewaard.

Domaine des Hauts Perrays 'Quartz' Coteaux du Layon Vieilles Vignes

Met de hand geoogst door middel van meerdere selecties (2 tot 3) om alleen trossen met botrytis (edele rotting) te plukken. Langzame persing, koude bezinking en een lange fermentatie (4-6 weken) bij een temperatuur tussen 16 en 18°C. De fermentatie wordt gestopt door koeling om het gebruik van sulfieten te verminderen. Rijping gedurende 10 maanden in tank. Natuurlijke restsuiker: 120 g/L. Goudgele kleur. Complexe neus met aroma’s van kweepeer, gekonfijt fruit, honing en geroosterde tonen. Volle smaak met een subtiele ziltigheid. Mooie balans tussen suiker en zuren. Heerlijk als aperitief, bij tapas, foie gras, een kaasplank of een dessert. Nu op dronk, maar kan nog 5 tot 10 jaar rijpen. Serveer op een temperatuur van 9 - 12°C.

Terug
Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.